• Nastya Lyoko och Vlodomir Gulich från konstnärskollektivet Artzeb i Ukraina som har fått ett residens på Ifö Center i Bromölla. Foto: Region Skånes kulturförvaltning

  • Viiktoria Khoroshylova och Vika Slieptsova, två danskonstnärer från Ukraina som tagits emot av Skånes Dansteater. Foto: Region Skånes kulturförvaltning

  • Rachel Tess från Milvus Artistic Research Center (MARC) i Knislinge tillsammans med Lera Buradzhyieva, curator och projektledare från Ukraina. Foto: Region Skånes kulturförvaltning

Konstnärer från Ukraina får stöd av Region Skåne

Region Skåne stöttar skånska kulturaktörer som tar emot konstnärer från Ukraina. Stödet ska ge konstnärerna en tillflykt undan kriget och skapa möjligheter för dem att fortsätta arbeta.

Engagemanget för att hjälpa ukrainska konstnärer är stort och det är många som vill bidra på olika sätt. För att garantera att stödet gör så stor nytta som möjligt har Region Skåne valt att förmedla sitt stöd via etablerade kulturaktörer i Skåne som redan på olika sätt har en relation till Region Skånes kulturförvaltning genom bland annat årliga verksamhetsstöd.

- I tider av krig och kris är det ännu viktigare att värna om konstens och kulturens frihet, säger Gitte Wille, kulturchef på Region Skåne. Vi får aldrig tappa tron på konstens och kulturens förmåga att förmedla människors berättelser, erfarenheter och tankar. Men även att stå upp för demokratin och alla människors lika värde och rätt att uttrycka sig. Jag är därför oerhört stolt över att vi i Region Skåne har haft möjlighet att stötta konstnärer från Ukraina i den ofattbart svåra situation de befinner sig.

Samarbete med Swedish Artist Residence Network

Region Skåne samarbetar inom ett nationellt nätverk, Swedish Artist Residence Network (SWAN) som består av regioner och fristående kulturaktörer över hela Sverige som på olika sätt arbetar med konstnärliga residens där konstnärer inom olika kulturuttryck erbjuds plats och resurser för konstnärligt skapande. När det gäller konstnärer från Ukraina samarbetar SWAN även med en internationell organisation som heter Artists at Risk. Genom samarbetet kan konstnärer från Ukraina som är i behov av skydd och en plats att arbeta på, kopplas ihop med svenska organisationer och institutioner.

Ifö Center i Bromölla

Ifö Center i Bromölla har haft möjlighet att ta emot tre bildkonstnärer som erbjuds boende, konstnärsstipendium och studioutrymme för fortsatt konstnärligt skapande. Det handlar om Anastasiia (Nastya) Lyoko, Volodomyr Gulych och Olena Klochko. Det finns inte något krav på motprestation från konstnärerna. Fokus ligger på att ge konstnärerna en trygg plats att vara och verka på. Dock är drivkraften ofta så stor hos konstnärerna att de vill fortsätta att dela med sig av sin konst.

- För oss på Ifö Center är det självklart att ställa upp för konstnärskollegor i andra länder som inte har möjlighet att arbeta och verka i sina hemländer, säger Teresa Holmberg från Ifö Center. Vi har stor erfarenhet av att stötta personer som flytt från krig och våld. Och sedan tidigare är vi bland annat engagerade i att ta emot ensamkommande ungdomar från Afghanistan.

Under juni arrangerade Ifö Center en utställning i sina lokaler där konstverk av Nastya och Volodomyr ställdes ut. I augusti kommer Nastya Lyokos videokonst att presenteras tillsammans med nio andra videokonstnärer och filmskapares verk vid visningar på Ifö Center i Bromölla och på Rikstolvan i Järrestad, Simrishamn.

- Det är oerhört viktigt för oss att kunna fortsätta arbeta som konstnärer, säger Nastya Lyoko. Genom vår konst vill vi bidra till motståndet mot den ryska invasionen och verka för ett fritt Ukraina där vi får leva i fred.

Skånes Dansteater

Skånes Dansteater har öppnat sina dörrar för två danskonstnärer; Viktoriia (Vika) Slieptsova och Viktoriia Khoroshylova. Sedan början av juni har de erbjudits boende, stipendium och en möjlighet att ta del av Skånes Dansteaters resurser och nätverk för eget skapande utan krav på motprestation. Vika och Viktoriia kände inte varandra sedan tidigare utan har kopplats ihop med varandra och med Skånes Dansteater via SWAN och Artist at Risk. 

Vika kommer från Charkiv där hon bland annat arbetar som danslärare för barn. När kriget bröt ut tvingades hon lämna sin hemstad. Efter att först ha tillbringat en tid tillsammans med sina danselever i Bulgarien anlände hon till Malmö och Skånes Dansteater i början av juni. Viktoriia arbetar som fristående koreograf, producent, regissör och skribent i Odessa där hennes man och 19-årige son fortfarande finns kvar. På Skånes Dansteater har Vika och Viktoriia fått möjlighet att följa med kompaniets dansare och delta i projektet Time Loops på flera ställen i Skåne under sommaren.

- Skånes Dansteater är ett fantastiskt ställe att få vara på, säger både Vika och Viktoria. Vi har blivit oerhört väl mottagna av alla på Skånes Dansteater. Även innan kriget var förhållandena för det fria kulturlivet i Ukraina tuffa och det går inte att jämföra med de förutsättningar som finns här.

Under sin tid på Skånes Dansteater vill de båda danskonstnärerna utveckla sitt skapande, såväl enskilt som tillsammans. Bland annat vill de skapa något tillsammans med utgångspunkt från den ukrainska traditionen och situationen i landet just nu. Och de hoppas få möjlighet att dela detta med publiken i Skåne under hösten.

- Vi ser fram emot att kunna fortsätta arbeta här i Malmö under hösten, och förhoppningsvis även få dela med oss av den ukrainska kulturen och vår upplevelse av situationen där hemma för publiken i Skåne.

Milvus Artistic Research Center (MARC) i Knislinge, Östra Göinge

På Milvus Artistic Research Center (MARC) i Knislinge, Östra Göinge befinner sig den fristående kulturproducenten Valeriia (Lera) Buradzhyieva. Hemma i Ukraina arbetade Lera med projekt som handlade om konst och performance på landsbygden och om att få fler unga att engagera sig i konst och kultur som ett sätt att uttrycka sig och utveckla sin förmåga till kritiskt tänkande. Ett arbete som hon hoppas kunna fortsätta med i Skåne. I Ukraina har Lera bland annat publicerat en bok om samtidskonst för barn, en bok hon nu arbetar med att få översatt till svenska.

Lera kommer ursprungligen från Berdyansk vid Svarta havet, en stad som nu är ockuperad av Ryssland. Hon har haft möjlighet att få med sig sin mor till Knislinge, men hennes far finns kvar i hemstaden. 

- Jag har väldigt dubbla känslor inför min situation just nu, säger Lera. Samtidigt som jag naturligtvis är oerhört tacksam att kunna komma till Sverige och få möjlighet att arbeta här på MARC, känner jag också att jag vill stötta mina vänner och kollegor som är kvar i Ukraina. Det är svårt att planera för framtiden, men jag hoppas kunna åka hem igen så snart som möjligt och bidra till att bygga upp det ukrainska kulturlivet igen.

Fler stöd

Utöver stödet till konstnärerna på Ifö Center, Skånes Dansteater och MARC ger Region Skåne bland annat även stöd till Teater 23 som har tagit emot en teaterkollega från en Teatr 23 i Ukraina som arbetar med scenkonst för barn och unga, Malmö konstmuseum som i höst har bjudit in den ukrainska konstnären Lada Nakoneczna till ett produktionsresidens samt till föreningen film i Malmö som arrangerar filmvisningar med videokonst av nio ukrainska konstnärer och filmskapare.