• Regissören Iris Baglanea får Region Skånes kortfilmspris 2020 för filmen Goads. Foto: Elfspell

  • Bild från filmen Goads av regissören Iris Baglanea, Region Skånes kortfilmspris 2021.

Regissören Iris Baglanea får Region Skånes kortfilmspris 2021

Filmen Goads utsågs till bästa kortfilm på Barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö. Den var en av åtta tävlande filmer om Region Skånes kortfilmspris på 100 000 kronor.

Iris Baglanea är en grekisk skådespelare och regissör. Goads är hennes första film som regissör.

Priskommitténs motivering

En film om livets existentiella frågor utifrån två systrars barndom på landsbygden där faderns regler och livssyn är flickornas verklighet och språngbräda, för lek, mod och uppror.

Vackra scenarier förstärker föräldrarnas världsbild där allt föds – och dör. Det är ett finstämt berättande med lekens nonsensspråk och logik som verktyg och motvikt till livets allvar.

Filmens handling

Två systrar bor på den vackra landsbygden tillsammans med sin familj. Här ryms allt – liv, död, ljus, mörker, skratt och gråt. En film om barndomens prövningar, om att vara modig och om att våga välja.

Några frågor till Iris Baglanea

Kan du bara säga några ord om din film och varför du valde temat eller ämnet för din film?

- Grundidén till filmen kom från en erfarenhet jag hade som barn. Med filmen försöker jag omfamna ett barns inre värld som eskalerar genom verkliga livsupplevelser. Sättet jag arbetade med platsen och barnen var nödvändig för att skapa en känsla av tvetydighet och om trauma som en inlärningsprocess säger Iris Baglanea, filmens regissör och mottagare av Region Skånes kortfilmspris 2021.

Har du något intressant projekt som du arbetar med just nu?

- Att göra filmer är för mig är en upplevelse, ett känslomässigt tillstånd som jag försöker förmedla till publiken. Ämnet jag är intresserad av är det ögonblick som ett paradigmskifte äger rum inom en karaktär, just själva ögonblicket av metamorfos. Nu vill jag också skaffa mig lite mer erfarenhet av att arbeta med barn i olika åldersgrupper innan jag fortsätter med min långfilm. Så just nu håller jag på att utveckla ett manus till en kortfilm, en annan berättelse om åldrande, mycket annorlunda än "Goads", men också väldigt lika i grunden.

Har du någon plan för hur du ska använda prispengarna?

- Jag kommer att använda en betydande del av prissumman, förmodligen allt till min nästa film. Men jag vill också, när Covid-begränsningarna upphör i Grekland, bjuda alla som gjorde den här filmen möjlig, på en drink, säger Iris Baglanea.

Har du något annat du vill säga till alla som tittar på din film?

- Tack för att du tittade på Goads! Du ska veta att detta är en film som gjordes med mycket känslor och mycket hopp. Det är min önskan att alla hittar något nytt, något lite om sig själva medan de tittar på filmen, avslutar Iris Baglanea.

Kort om Region Skånes kortfilmspris

Region Skånes kulturnämnd har instiftat priset för att öka kortfilmens status och betydelse inom området film för barn och unga. Det är i år 16:e gången som priset delas ut. Åtta kortfilmer tävlade om Region Skånes kortfilmspris under den internationella festivalen BUFF 2021. Regissörerna till de nominerade filmerna kom i år från Grekland, Kina, Nederländerna, Italien, Frankrike, Marocko och Spanien.

BUFF medfinansieras av Region Skånes kulturnämnd för att stimulera det regionala filmområdet med visningar av film för barn och unga. BUFF gör det möjligt för barn och unga, lärare, producenter, distributörer, filmare, filmpedagoger och andra intressenter att uppleva kvalitetsfilm från hela världen.

Priskommitté för Region Skånes kortfilmspris 2021

Magnus Lunderquist, ordförande Region Skånes kulturnämnd
Valentina Chamorro Westergårdh, regissör och filmare
Sanjin Pejkovic, filmvetare, lärare i filmvetenskap vid Linnéuniversitetet
John Bjerkert, kulturskolechef i Lunds kommun
Mikael Björk, förskollärare, dramapedagog vid Malmö universitet