• Simon Roos blir från den 1 juni ny enhetschef på Kulturförvaltningen. Foto: Ann Sophie Cordes

Simon Roos blir ny enhetschef på Kulturförvaltningen

Simon Roos blir från den 1 juni enhetschef för konst och livsmiljö och får ansvar för cirkus, dans, scenkonst, musik, bild och form, KKN, gestaltad livsmiljö och villkor för konstnärligt skapande.

Simon Roos är sedan 2017 utvecklingsstrateg med ansvar för strategisk utveckling med särskilt fokus på stads- och tätortsutveckling på Kulturförvaltningen i Halmstads kommun. 2015 till 2017 var han deras utvecklingschef med ansvar för kulturstöd, arrangemang och kommunikation.

Simon har sin bas i bildkonstfrågor, konstnärers villkor och KKN. I hela sitt arbetsliv har han haft ett starkt fokus på kulturens betydelse i samhällsutvecklingen och varit djupt engagerad i frågor som rör ramvillkor för konstnärer men också konstens relationer och relevans gentemot invånarna. Tidigare har han varit länskonstnär/konstkonsulent på Kultur i Väst, Västra Götalandsregionen (VGR), med särskild inriktning på konstnärers villkor och arbetsmarknad. Under 2013 och 2014 var han tjänstledig från VGR och arbetade som kulturchef på Tjörn.

- Jag känner mig på alla sätt oerhört hedrad och glad över att ha fått förtroendet att leda konst och livsmiljö. Jag känner stor respekt inför uppdraget och för den kompetens som finns samlad inom enheten och på förvaltningen. Arbetet med den kommande kulturplanen känns väldigt spännande och hur vi kan stödja och öka samverkan med alla de aktörer som berikar kulturen i Skåne. I dessa tuffa tider behövs alla krafter för att konsten och kulturen inte bara ska överleva, utan också utvecklas, berättar Simon Roos.

- Jag är glad och stolt över att kunna göra denna förstärkning till förvaltningen. Simon har lång och gedigen erfarenhet från att arbeta med kulturutveckling i politiskt styrda organisationer. Han har jobbat med frågor kring hur konst, konstnärliga praktiker och kulturupplevelser kan möta lokala behov i snart 20 år. Simon är drivande, kunnig och mycket engagerad i de konst och kulturpolitiska frågorna, och jag ser fram emot att Simon ska börja jobba med oss på Kulturförvaltningen, säger kulturchef Gitte Grönfeld Wille.

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter