Giulia Gandini får Region Skånes kortfilmspris 2019

Filmen My time utsågs till bästa kortfilm på Barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö. Den var en av 8 tävlande filmer om Region Skånes kortfilmspris på 100 000 kronor.

Region Skånes kortfilmspris tilldelas regissören Giulia Gandini för bästa barn- och ungdomskortfilm på Barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö. Giulia Gandini tog emot priset för sin film ”My time” på festivalens prisutdelning torsdagen den 28 mars 2019. Kortfilmspriset är på 100 000 kronor. Hedersomnämnande gick till Salvatore Allocca för filmen "The School trip".

Priskommitténs motivering till vinnarfilmen

"En intensiv bildningsresa som väcker stora reaktioner hos sin publik. Filmen belyser ett angeläget och tidlöst ämne, en dramatisk vardagssituation gestaltad utifrån ungas perspektiv. En imponerande rolltolkning och regi skapar en kortfilm i ordets sanna bemärkelse."

Filmens handling

Fem minuter innan 12-åriga Eva ska hålla en presentation inför klassen märker hon en blodfläck på sin kjol. Klockan tickar och presentationen närmar sig. Nu är goda råd dyra...

Inspirerande att veta att min film kan påverka

- Det första jag ska göra nu är att skicka till alla barnen som var med i filmen, för de trodde verkligen på den och konceptet bakom "My time", berättar Giulia.

- För egen del så tror jag att priset är viktigt för hur folk i branschen ser på mig som filmskapare. Eftersom jag fortfarande är ung, 24 år, och inte jobbat med film mer än två år, så är det den här typen av uppmärksammande som kan utveckla min karriär. 

- Vinstpengarna kommer att gå in i nästa projekt, "Runner", om en tjej som brinner för löpning, men som blir mobbad för sin "pojkiga" stil av sina klasskamrater. En självupplevd historia från när jag var yngre, berättare Giulia.

Om Giulia Gandini

Giulia Gandini föddes i Italien men är sedan fem år tillbaka stationerad i London där hon först studerade och därefter valde att stanna kvar och jobba vidare med sitt filmskapande.

Giulia har valt att fokusera sitt filmskapande på "coming of age" filmer med kvinnliga huvudrollsinnehavare. Detta tror hon själv härstammar från hennes katolska och strikta uppväxt i Italien.

- Jag gick på en skola som drevs av nunnor. Det fanns mycket stereotypisering kring kön och genus, och jag tror att det är därför jag är så intresserad av att göra filmer där den kvinnliga huvudrollsinnehavaren har makten, berättar Giulia.

Priskommitténs hedersomnämnande till

Salvatore Allocca för filmen "The School trip"

Priskommitténs motivering till hedersomnämnande

"Filmen behandlar komplexa ämnen som inkludering, rasism och kärlek på berörande sätt. Väl vald musik ger filmen ytterligare dimension och engagerar publiken. Vi ser fram emot att ta del av fler historier av regissören i framtiden."

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter