Premiär för Stora utvecklingsdagen

Den 15 mars är det premiär för en ny bibliotekskonferens i Skåne. Stora utvecklingsdagen 2018 – inspiration från skånska bibliotek sätter ljuset på lokala utvecklingsprojekt på folkbibliotek.

Varje år finansierar Region Skånes kulturförvaltning en mängd stora och små utvecklingsprojekt på de skånska folkbiblioteken. Med hjälp av regionala medel förverkligas idéer som utvecklar och på olika sätt gör folkbibliotekens verksamhet tillgänglig för fler.

– Arbetet med utvecklingsprojekt på folkbiblioteken genererar erfarenheter och kunskaper som är så bra och viktiga att de bör spridas, säger Anna Åkerberg på Region Skånes kulturförvaltning.

För alla intresserade

I år lanserar Region Skåne därför konferensen Stora utvecklingsdagen, med underrubriken "inspiration från skånska bibliotek". Den 15 mars går den allra första upplagan av utvecklingsdagen av stapeln på Studio Meetingpoint i Malmö, och tanken är att det ska bli ett årligen återkommande evenemang. Inbjudna är alla som är intresserade av biblioteksutveckling i Skåne.

Presentationer, mässa och prova på

Alla bibliotek som fick bidrag för biblioteksutveckling 2016 deltar med presentationer av sina projekt, både på scen och i en mässa som pågår under en del av dagen. Som besökare kommer man också att kunna prova på en del av projektens mer praktiska innehåll.

En av dem som ser fram emot att delta på Stora utvecklingsdagen är Paula Brante från Sjöbo bibliotek som tillsammans med sina kollegor ska presentera projektet Läslusten. Hon förväntar sig en dag full av inspiration, tips och nätverkande.

– Jag hoppas att vi åker hem med nya idéer och en massa spännande feedback på vårt eget projekt, och jag ser fram emot att mingla på mässan och kunna fördjupa mig i samtal kring både vårt och andras projekt, säger hon.

Bibliotek utan gränser

Dagen innehåller också en inspirationsföreläsning med Barbara Schack, från Libraries without borders. Den internationella organisationen med säte i Paris jobbar bland annat för att nå ut med biblioteksverksamhet till människor i flyktingläger och andra utsatta områden.

– Vid en första anblick kan det kännas långt från den skånska biblioteksvardagen. Men Libraries without borders arbetar mycket med att definiera vad kärnan i ett bibliotek kan vara, med utgångspunkt i användarnas behov. De är också väldigt duktiga på samverkan med lokala organisationer med målet att nå ut, något som även de skånska folkbiblioteken arbetar mycket med, säger Anna Åkerberg.

Fakta

Stora utvecklingsdagen 2018 äger rum på Studio Meetingpoint i Malmö den 15 mars kl. 09.30-16.00 med efterföljande mingel.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter