Månadens språk hörs och syns i hela biblioteket

Tangodans, Eiffeltorn och det arabiska stränginstrumentet oud är några av ingredienserna i Helsingborgs stadsbiblioteks nya projekt Månadens språk. Under 2018 lyfter biblioteket ett språk varje månad.

- Den här ska jag ställa pennor i hemma, säger tioåriga Sofia Aleshkov och håller stolt upp en guldig burk översållad av färggranna juveler i plast. Hon och hennes sexåriga lillasyster Vera kommer ofta till Pysselklubben på Helsingborgs stadsbibliotek på torsdagar.

- Den här ska jag ställa pennor i hemma, säger tioåriga Sofia Aleshkov och håller stolt upp en guldig burk översållad av färggranna juveler i plast.
Hon och hennes sexåriga lillasyster Vera kommer ofta till Pysselklubben på Helsingborgs stadsbibliotek på torsdagar. Just idag är det arabiskt tema, och de andra barnens burkar är lika färgsprakande och glittriga som Sofias.

Projekt med brett genomslag

Under hela 2018 arbetar Helsingborgs stadsbibliotek med Månadens språk. Projektet innebär att ett språk i taget lyfts fram på biblioteket under en månad. Bokcirklar, sagostunder, bokprat, högläsning och bibliotekets bokpodd är några exempel på aktiviteter som involverats i projektet.

- Vi hade sett att några bibliotek har arbetat i liten skala genom att exempelvis lyfta fram böcker på ett språk åt gången. Vi vill få till något större som kunde genomsyra verksamheten och få mer genomslag hos gemene man – besökare liksom kollegor, säger Anki Olsson Flodin, som ansvarar för projektet tillsammans med Anna Hannervik.

Temat ger nya idéer

Projektet har gett många nya och bra idéer tycker kulturpedagogen Iptisam Hassan och bibliotekarien Petra Glans som är ansvariga för aktiviteten Pysseltorsdag på biblioteket. Foto: Kulturförvaltningen

Projektet har gett många nya och bra idéer tycker kulturpedagogen Iptisam Hassan och bibliotekarien Petra Glans som är ansvariga för aktiviteten Pysseltorsdag på biblioteket. Foto: Kulturförvaltningen

Fyra språk har biblioteket redan hunnit med – franska, finska, ryska och nu senast arabiska. I maj, när de rosa körsbärsträden blommar, kommer turen till japanska.

- Åh, det blir kul! Då kanske vi kan testa origami, säger Iptisam Hassan, som ansvarar för Pysselklubben, och tycker att språktemat har gett henne många nya idéer.

Under projektperioden har barnen på Pysselklubben till exempel fått tillverka glittriga Eiffeltorn och samtidigt lärt sig säga bonjour och bonsoir. När finska var Månadens språk så sydde de sina egna mjuka mumintroll, med förkläden och väskor och allt. Inspirationen hämtade de ur bibliotekets Muminböcker.

- Man måste själv läsa på, för det dyker upp många frågor när barnen sitter och pysslar – om språket, geografin, kulturen och om barnböcker från landet. Det är roligt och viktigt – de lär sig på ett annat sätt här än i skolan, säger Iptisam Hassan.

Barnen har också mycket att lära varandra, har det visat sig.

- När det var ryskt tema, då var jag med på bokfika och då kunde jag berätta ganska mycket. Typ vad huvudstaden heter och hur det ser ut och vilka djur som finns i Ryssland och så, berättar Sofia Aleshkov.

Fyller biblioteket med toner

Klockan har blivit 17.30 och det är dags för After work med månadens språk, arabiska. Anki Olsson Flodin ropar ut i bibliotekets högtalare:
- Nu har vi glädjen att presentera Jafar Hasan Aboud, som ska spela och sjunga arabisk folkmusik för oss. Så ta en paus i studier och annat och kom ner i kaféet!

Jafar Hasan Aboud tar på sig en vacker grå kaftan och sätter sig på scenen med det vackert rundade stränginstrumentet oud i händerna.
Vackra, vemodiga toner börjar ljuda i hela biblioteket. Publiken i kaféet är liten, ungefär 10 personer. Evenemanget konkurrerar med årets hittills varmaste och soligaste väder.

Men på andra våningen tittar ett par unga killar upp från datorskärmarna och lyssnar. En man som passerar blir stående stilla med något drömskt i blicken. En kvinna som sitter och fikar med sina barn tar upp telefonen och filmar. En man som sitter och sover i ett hörn vaknar till och börjar lyssna.

Experimenterar med formen

Efter att musiken har klingat ut läser Erfan Sharara ett stycke på arabiska ur romanen Midaqq-gränden av den egyptiske nobelpristagaren Naguib Mahfouz – och därefter läser Anki Olsson Flodin samma stycke på svenska.

After work med månadens språk antar olika former för varje språk. När temat var finska så fick besökarna till exempel en tangolektion.

- Bäst hittills var när vi läste högt ur Lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry på franska, för då var det så härlig uppslutning. Det kom bland andra ett stort gäng damer som hade med sig egna böcker och följde med i texten. När de kom trodde vi skulle läsa lättläst på franska, och inte en fransk författare på lättläst svenska, som jag tänkt. Då fick jag chansen att istället lotsa dem till språkcaféet på franska samma vecka. De gick dit och de har fortsatt med sitt franska språkcafé på egen hand! Så det blev ju bra ändå, säger Anki Olsson Flodin.

"Åh! Han läser på arabiska!"

Ghussoun Alshallal och Alamira Mkarem Al Fauor Al Alfadil är på biblioteket med sina barn, som vill dit för att leka och läsa. De satt och fikade när Jafar Hasan Aboud började spela oud, och de tyckte mycket om det, berättar Ghussoun Alshallal. Hon blev förvånad och väldigt glad över att sedan plötsligt höra sitt modersmål vid bokuppläsningen.

Ghussoun Alshallal och Alamira Mkarem Al Fauor Al Alfadil är på biblioteket med sina barn, som vill dit för att leka och läsa. Foto: Kulturförvaltningen

- Åh! Han läser på arabiska, tänkte jag. Vi vill lära oss mer svenska, och det var jättebra för oss att lyssna på både arabiska och svenska, säger hon.

FAKTA: Månadens språk på Helsingborgs stadsbibliotek

Projektet pågår under hela 2018. Språken som lyfts upp under året är franska, ryska, finska, arabiska, japanska, romani chib och thailändska, men också klingonska – språket som talas i Star trek-filmerna. Besökarna har också själva röstat fram italienska som september månads språk.
Månadens språk finansieras delvis av Region Skånes bidrag till biblioteksutveckling, det så kallade experimentspåret. Man kan söka det exempelvis för att utforska en idé eller ett nytt arbetssätt.

Intresserad av att testa något liknande på ditt bibliotek? Här är några tips från projektledarna för Månadens språk:

  • Ta god tid på er att planera och försök få till utåtriktad verksamhet för alla åldrar.
  • Se till att ha kollegerna med på banan – det måste få sjunka in.
  • Marknadsföringen är otroligt viktig.
  • Engagera föreningar med anknytning till språket, och studieförbund.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter