Film- och kulturarv i Bergmans Skåne

Nu ska skåningar och en internationell publik få ta del av film- och kulturarvet efter Bergman i Skåne. Region Skåne stärker Film i Skåne med 450 000 kronor för projektet Ingmar Bergmans Skåne.

I år är det 100 år sedan filmskaparen, teaterregissören, dramatikern och författaren Ingmar Bergman föddes. Detta jubileumsår firas nationellt och internationellt på olika sätt. Gotland och Fårö är kanske en av de platser som mest förknippas med Bergmans verk och konstnärskap - men Ingmar Bergman hade också starka band till Skåne.

Med projektet Ingmar Bergmans Skåne kommer Film i Skåne i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman och ett antal aktörer och kommuner i Skåne vidareutveckla film- och kulturarvet kring Ingmar Bergman i Skåne. Genom projektet samordnas och sammanställs material av olika slag som gör Bergmans Skåne tillgängligt för fler. Ingmar Bergmans Skåne är ett projekt som i lika delar handlar om filmturism och destinationsutveckling som att ta tillvara och utveckla ett skånskt kulturarv.

Under hela 2018 pågår Europaåret för kulturarv som belyser kvalitativa kulturarvsprojekt runt om i Europa. I Sverige finns närmare 40 projekt och aktiviteter som deltar i kulturarvsåret och Ingmar Bergmans Skåne blir ett av dem.

Inspelningsplatser märks ut

Film i Skåne anställer en projektledare som ska sammanställa material som uppmärksammar Bergmans liv, verk och arbete i Skåne. Detta baseras på research, intervjuer, sammanställning av texter och arkivmaterial i olika former, med både lokalt och internationellt perspektiv.

De centrala inspelningsplatserna runtom i Skåne är tänkta att markeras ut med skyltar med information och kopplingar till det redaktionella materialet. Varje skylt kommer att vara platsspecifik och tas fram i samarbete med formgivare för att skapa ytterligare uppmärksamhet till platsen samt även leda till ett långsiktigt och attraktivt användande av Bergmans inspelningsplatser.

Nytagna fotografier av inspelningsplatserna kommer att tas och metoden att sedan jämföra dessa med bilder och filmklipp ur filmerna blir ett sätt att skapa magi för besökaren.

Under året kommer besökare kunna ta del av olika aktiviteter på olika platser i Skåne. Genom samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman i Stockholm kommer även en karta till inspelningsplatserna i Skåne tas fram.

Fakta om Bergman i Skåne

Ingmar Bergman kom tidigt i sin professionella karriär, 1944, till Helsingborg. Vid bara 26-års ålder utsågs han till teaterchef för den då nedläggningshotade stadsteatern. Han stannade till 1946 och kom att blåsa liv i teatern med sådan kraft att teatern fick tillbaka sina statliga anslag.

Framgångarna förde honom sedan vidare runt i landet. Från 1952 var han regissör och konstnärlig ledare vid Malmö stadsteater. Här kom han att regissera ett 20-tal teateruppsättningar samtidigt som han skrev och regisserade nio långfilmer. Genom att pröva och experimentera med sina egna texter och skådespelare på teaterscenen i Malmö kom han att lägga grunden för många av de filmmanus och samarbeten med skådespelare som gjort Bergman internationellt känd.

I Malmöensemblen ingick bland andra Harriet Andersson, Bibi Andersson, Gunnel Lindblom, Ingrid Thulin, Max von Sydow, Eva Dahlbeck och Gunnar Björnstrand. Det var också här han uruppförde sin egen pjäs Trämålning/Wood Painting 1955 vars historia ligger till grund för Det sjunde inseglet. 1957 kom filmatiseringen av Det sjunde inseglet.

Genom sina år i Skåne fick Bergman möjlighet att anknyta till och utforska Skånes olika miljöer och landskap. Sammanlagt är det åtta av hans filmer som visar upp Skåne som inspelningsplats varav de mest kända är: Gycklarnas afton (med scener inspelade bland annat i Ystad och Arild), Det sjunde inseglet/The Seventh Seal (Riddaren och döden spelar schack vid Hovs Hallar), Smultronstället (universitetsplatsen vid Lunds universitet dit huvudkaraktären Isak Borg beger sig för att promoveras till jubeldoktor), Sommarnattens leende (Ystad och Jordberga slott, söder om Anderslöv) och Vargtimmen (mardrömsscenen med den unga pojken är inspelad vid Hovs hallar).

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter