Regissörerna Farnoosh Samadi och Ali Asgari får Region Skånes kortfilmspris 2017

Filmen The Silence utsågs till bästa kortfilm på Barn och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö. Den var en av 8 tävlande filmer om Region Skånes kortfilmspris på 50 000 kronor.

Farnoosh Samadi och Ali Asgari är födda i Iran och deras vägar korsades när de båda studerade film i Italien och upptäckte och utvecklade filmidéer tillsammans. En rad gemensamma kortfilmer har det blivit där de omväxlande är bland annat regissörer och manusförfattare. Flera av deras kortfilmer har visats vid internationella festivaler och fått stor spridning.

Priskommitténs motivering

En berättelse som synliggör ett aktuellt och angeläget dilemma i dagens samhälle. Filmen är konsekvent lojal med barnets perspektiv i såväl tematik som konstnärliga val. Kamerans position och filmens ljudbild förstärker flickans utsatthet i relation till sin mamma och en vuxenvärld som brister i ansvar. Den unga flickan briljerar med sin närvaro i varje bild och lämnar ingen oberörd.

Det är väl avvägda och gripande 15 minuter där tystnaden talar.

Filmens handling

Vid ett läkarbesök får Fatima följa med sin mamma. De är kurder och har flytt från sitt hemland till Italien. Fatimas mamma pratar varken italienska eller engelska. Läkaren förklarar för Fatima hur det ligger till med hennes mamma och tanken är att Fatima ska översätta, men hon förblir tyst.
Filmen vänder sig till barn från 12 år.

Priskommitténs hedersomnämnande

Detta år blev det också ett hedersomnämnande som gick till filmen "Min homosyster" av regissören Lia Hietala, född i Stockholm 1993. Lia debuterade som regissör 2016.

Priskommitténs motivering

En stark debut med en smart, associativ och välskriven dialog i en berättelse som väcker tankar och känslor om identitet, gränser och kärlek. Vi ser fram emot fler filmer från denna filmskapare!

Filmens handling

Cleo följer med sin storasyster och hennes flickvän ut på landet. En fin film om identitet, kärlek och att växa upp. För hur vet man vem man tycker om? Och när vet man det? Filmen vänder sig till barn från 12 år.

Priskommitté för Region Skånes kortfilmspris 2017

Priskommittén 2017 består av Mikael Bundsen, Wanda Bendjelloul, Maria Ward, Balli Lelinge och Åsa Egnér.

Priskommittén 2017 består av Mikael Bundsen, Wanda Bendjelloul, Maria Ward, Balli Lelinge och Åsa Egnér. Foto: Firas Mkarker

Maria Ward, ordförande Region Skånes kulturnämnd.
Wanda Bendjelloul, film- och tv-producent, journalist och kritiker.
Mikael Bundsen, filmskapare som deltagit med flera kortfilmer i BUFF.
Åsa Egnér, teolog, teaterregissör med speciellt intresse för barn och ungdomskultur samt utvecklare av virtual reality.
Balli Lelinge, fil lic i pedagogik vid Malmö högskola. Har arbetat med olika former av skolteater sedan 1993.

Region Skånes kortfilmspris

Region Skånes kulturnämnd har instiftat priset för att öka kortfilmens status och betydelse. Det är i år 12:e gången som priset delas ut. Filmfestivalen BUFF medfinansieras av Region Skåne för att stimulera det regionala filmområdet med visningar av film för barn och unga. BUFF gör det möjligt för barn och unga, lärare, producenter, distributörer, filmare, filmpedagoger och andra intressenter att uppleva kvalitetsfilm från hela världen.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter