Förskolehämtning – fast på biblioteket!

Under våren har föräldrar i Sjöbo kunnat hämta sina barn på biblioteket istället för på förskolan. Sagostund, fika och boktips ingår i familjeträffarna, som är del av projektet Läslusten i Sjöbo.

Klockan är kvart i fem och det börjar prassla av överdragsbyxor och vindjackor utanför mötesrummet på biblioteket. Små nyfikna ögon tittar in. Kinderna är rosiga efter promenaden. Idag är det Aron och Livia Smith från Linnéstugans förskola och Imad Mosamem från Lillgårdens förskola som får träffa sina föräldrar på biblioteket, istället för att bli hämtade på förskolan.

– Det är jättehärligt. Barnen är så förväntansfulla och glada när vi ska hit, säger Marie Persson, pedagog på Linnéstugans förskola.

Når barnen genom de vuxna

Familjeträffarna på biblioteket är en del av det läsfrämjande projektet Läslusten i Sjöbo kommun, som delvis finansieras av Region Skånes bidrag för biblioteksutveckling. Projektet riktar sig till inte i första hand direkt till barnen, utan istället till de vuxna runt barnen, som förskolepedagoger och föräldrar.

– När det gäller de små barnens läsning, så vet vi att de vuxna är viktiga. Att de ser till att det finns böcker kring barnet, att de läser högt och förmedlar glädjen med läsning, säger bibliotekarien Hanna Andersson.

Syskonen Aron och Livia Smith trivs i sagorummet på Sjöbo bibliotek. Foto: Tove Eriksson

Syskonen Aron och Livia Smith trivs i sagorummet på Sjöbo bibliotek.

Många skaffar lånekort

Kvällens familjeträff är den femte på Sjöbo bibliotek under våren. Mellan fem och tio föräldrar och något fler barn har kommit per tillfälle. Föräldrarna kommer en kvart före barnen och får en presentation av biblioteket.

– Många har inte besökt biblioteket på väldigt länge. Nästan alla har stannat kvar efter träffarna och hälften har skaffat lånekort. Vi har sett flera av dem komma tillbaka, så vi är väldigt nöjda även om vi hade hoppats på ännu fler anmälda, säger Hanna Andersson.

Sagostund för alla

Barnen tar för sig av kex, vinddruvor och juice och installerar sig i mammas knä eller på kuddarna på golvet. Nu är det dags för sagostund. Både barn och föräldrar sitter som klistrade när biblioteksassistenten Elisabeth Hundt med stor inlevelse läser högt ur boken Mallan, pappa och förskolan av Jonas Lindén och Mia Nilsson. Sen får barnen själva rita hajar, precis som i boken.

– Min haj har prinsesskrona och kjol, förklarar sexåriga Livia Smith med tuschpennan i högsta hugg.

Treårige Aron älskar hajar, och blir helt uppslukad av en faktabok som Elisabeth plockar fram till honom, där han sitter i sin mammas knä.
Hanna Andersson visar Wazma Mosamem var hon kan hitta barnböcker på dari, något som hon inte visste fanns på biblioteket. Hon ska också skaffa ett eget lånekort till sin femårige son Imad.

– Han tycker om att scanna själv när vi lånar böcker, så det kommer han att gilla, säger hon.

Imad Mosamem och hans mamma Wazma hittade en spännande bok om snor på familjeträffen på Sjöbo bibliotek.

Imad Mosamem och hans mamma Wazma hittade en spännande bok om snor på familjeträffen på Sjöbo bibliotek.

Tänker komma tillbaka

Sophie Smith har inte varit på biblioteket på länge, men nu tänker hon snart komma tillbaka med sina barn.

– Det har blivit så fint här och det är helt annorlunda jämfört med hur det var när jag var liten. Då var det mer hysch-hysch, att man skulle vara tyst, säger hon.

Elisabeth Hundt och Hanna Andersson på Sjöbo bibliotek ser gärna att familjeträffarna blir en del av den ordinarie verksamheten efter projektets slut.

– Vi tror mycket på det personliga möte som sker på träffarna, och vi har fått så fin respons från deltagarna, säger Elisabeth Hundt.

Bakgrund

Sjöbo bibliotek fick 150 000 kronor i biblioteksutvecklingsbidrag från Region Skåne 2016 för projektet Läslusten i Sjöbo kommun. Familjeträffar på biblioteket är en del av projektet, som ska främja förskolebarnens läsning och tillgång till litteratur. Man hoppas att det på sikt ska bidra till att vända de låga skolresultaten i kommunen.

Under projektets första år har barn, pedagoger och föräldrar från fyra förskolor i kommunen deltagit i projektet tillsammans med biblioteket.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter