Nätverket för hållbart resande i Skåne

Välkommen på tematräff med Nätverket för hållbart resande i Skåne den 5 mars på temat lånecyklar och prova-på-cyklar som offentlig tjänst.

Lånecyklar och prova-på-cyklar som tillhandahålls av kommuner och offentliga aktörer blir allt vanligare. I Skåne har 11 kommuner en offentlig tjänst där invånare kan låna elcykel, lådcykel eller annan cykel. Även kommunala fastigheter kan ha någon form av cykelpool. Syftet med träffen är att ta reda på hur dessa tjänster fungerar och om lånecyklar och prova-på-cyklar kan bidra med att öka andelen cykelresor?

Idag finns det många olika typer av cyklar på marknaden, inte enbart barn-, dam- och herrcyklar. Lådcykel, elcyklar, sparkcykel, liggcykel, trehjuling, tandemcykel och vikcyklar är några som kan nämnas, och som dessutom kan fås med eller utan elmotor. Potentialen finns att matcha rätt sorts cykel med en individ där cykeln kan ersätta bilen och samtidigt uppfylla önskat transportbehov.

Nämnda cyklar kan vara en stor investering och något som man kanske drar sig för. Tjänster har därför tagits fram av kommuner och offentliga aktörer där individer kan testa på en cykel innan ett köp av en dyrare cykel.

Med lånecyklar och prova-på-cyklar kan invånare testa på en ny sorts cykel och se hur deras vardag fungerar med exempelvis en lådcykel. I förlängningen kan då lånecyklar och prova-på-cyklar reducera antal bilresor och öka antalet cykelresor.

En del skånska lånecykeltjänster har nu varit i gång ett tag och mycket erfarenheter finns. Under denna träff kommer vi att ta reda på vilka tjänster som fungerar och vilka tjänster som inte fungerar? Och om dessa tjänster kan öka antalet cykelresor eller inte?

Träffen hålls digitalt via Teams och vi kommer få höra om erfarenheter om lånecyklar och prova-på-cyklar, deras system och administration hos olika skånska kommuner och hos MKB i Malmö.

Anmäl dig här

Klicka här för att delta i mötet
(länk skickas också ut till anmälda någon dag innan träffen).

Varmt välkomna!

Program

10:30 Välkomna!
Region Skåne inleder.

Låna Ellådcykel i Burlöv.
Meaza Yohannes, Energi- och klimatsamordnare, Burlövs kommun.

Låna elcykel i Höör.
Anna Karlqvist, Kommun- och konsumentvägledare/Gruppledare, Höörs kommun. 

Låna elcykel i Svedala.
Linda Wolski, Miljöstrateg, Svedala kommun.

Cykelbiblioteket i Helsingborg.
Emma Kangas, Projektledare, Helsingborgs stad. 

Lådcykelpool hos MKB i Malmö.
Linnea Wettermark, Miljöutvecklare, MKB Fastigheter. 

Diskussion.

12:00 Slut