• En matta med ett konstverk av Hilma af Klint används av Moderna museet i Malmö så att krypande bebisar kan uppleva konsten på nära håll. Mattan var en del av museets arbete med Bokstart 2020. Foto: Moderna museet

Med orden växer världen - en inspirationsdag kring små barns språkutveckling

Den 18 maj är du som arbetar språk– och läsfrämjande i Skåne välkommen till en inspirationsdag om små barns språkutveckling. En dag fylld med workshops, dans och erfarenhetsutbyte.

Välkommen till en inspirationsdag där du får möjlighet att utforska och samtala kring lekfulla metoder som kan främja språkutvecklingen hos de allra minsta. Tillsammans med kollegor på området får du möjlighet att under en heldag undersöka hur språkutveckling och läsande blir så lustfyllt och spännande som möjligt, för barn såväl som för vuxna i barnens närhet.
Denna dag är ett tillfälle att prova på och göra, snarare än att bara lyssna. Det är också ett tillfälle att träffa kollegor som jobbar språkfrämjande inom flera olika konst– och kulturområden och att utbyta erfarenheter och tankar med varandra.

Program

8.30 Registrering och kaffe

9.00  Programmet börjar

Mitt lilla stora rum – allt kan hända när det vardagliga blir till dans.
 ”Vad är det här och vad är det där?” undrar Daniel när han vaknar och upptäcker att fantasin finns i allt och överallt. 
Det Malmöbaserade danskompaniet Memory Wax ger oss ett utdrag ur föreställningen Mitt lilla stora rum, ett solo i magiskt miniformat för alla mellan 2 och 5 år.

Säg det med dans
Hur kan dans och rörelse bli ett användbart redskap i mötet mellan barn, föräldrar och bibliotekspersonal?
Ystads bibliotek och Svedala bibliotek utforskar just nu området tillsammans med Memory Wax i två olika projekt.

Smått och gott 
Dagens värdar Annelien van der Tang Eliasson och Tove Eriksson Mrozowski presenterar dagens program och reflekterar kring åren med Bokstart i Skåne.

Språkfrämjande konstupplevelser för de allra minsta
Barnvagnsvisningar i all ära – men hur väcker vi de sovande bebisarna och engagerar dem i samtidskonsten? I skulpturparken på Wanås konst i Östra Göinge pågår just nu ett lekfullt och utforskande arbete med ljudet i fokus inom ramen för läsfrämjandeprojektet Bokstart.
Och så får vi titta närmare på en jättestor matta med ett konstverk av Hilma af Klint, som var rätt så bökig att flytta, men desto roligare att krypa på…
Den ingick, tillsammans med mycket annat, i ett läs- och språkfrämjande Bokstartsprojekt riktat till små barn och deras föräldrar. Projektet pågick under två år i ett samarbete mellan Moderna museet i Malmö och Bellevuegårdsbiblioteket i Malmö.

Hur snackar man industrihistoria och grönsaksodling med små människor?
Trelleborgs Museums Krypspår utforskar möjligheterna för de allra yngsta att ta del av museets fasta utställningar. Här kan barnen nu interagera i utställningen med hjälp av gula knappar. Syftet är bland annat att på ett lekfullt sätt gynna små barns språkutveckling.
I den populära lekutställningen Trädgårdslandet på Landskrona museum kan barn klättra i komposten, krypa i kaninernas labyrint, plocka morötter eller sjunga en sång med snigeln. Scenografen och barnboksförfattaren Annika Thore har nu kompletterat utställningen med en babykatalog med ord och bilder i en ask att ta med hem för att fortsätta samtalet om upplevelsen. Projekten är en del av Bokstart Skåne.

10.30-10.45 Fika

Funnys Äventyr – lekande läsfrämjande 
Sedan två år tillbaka finns kulturhuset Funnys Äventyr mitt i köpcentrat Mobilia i Malmö. Här kan besökarna leka i Alfons kök, prata med Pettsson och Findus, åka rutschkana från Mumins hus och gå på teater. Hur gör man besöket till en läsfrämjande aktivitet för både barn och föräldrar? 

Vem är arg?
Vi får se ett utdrag ur dansföreställningen Vem är arg? som bygger på Stina Wirséns bilderbok med samma titel – en liten bok om stora känslor. Genom dans tar bokens karaktärer plats i rummet.
Malmöbaserade dansduon Waileth&Bardon arbetar bland annat med metoden dansläsning av bilderböcker i förskolan.

Information om eftermiddagens workshops

12.00-13.00 LUNCH

Workshops

Välj mellan:

 • Att bygga lekmiljöer med utgångspunkt i bilderböcker
  med Annika Thore, scenograf och författare
 • Dansläsning – hur dansar man en bok?
  med dansduon Waileth&Bardon
 • ABC-lådor och ordlek för läslust och lärande
  med Anna Ribbing, författare och utställningsproducent
 • Vi packar en väska – med vadå? Om att få läsupplevelsen att växa
  med Elisabet Hanell, barnbibliotekarie på Husiebiblioteket i Malmö

14.00-14.15  Paus med kaffe

Återsamling med reflektioner från workshops

Film för små cineaster
På BUFF Filmfestival visas filmer också för de yngsta, 0–3 år. Vi får ett smakprov på färgstark, musikalisk och fantasifull film och får höra om BUFF:s språkfrämjande arbete.

Avslutning

16.00 Tack för idag!


Målgrupp

Inspirationsdagen riktar sig till läsfrämjande bibliotekarier, kultur-, musei- och konstpedagoger.

Anmälan är stängd.