Wikipedia i biblioteken

Vill du lära dig att redigera på Wikipedia och samtidigt få mer kunskap om hur digitalt samarbete fungerar i praktiken? Välkommen till Hässleholm den 4 februari och den 3 mars 2020.

Vad är Wikipedia?
Wikipedia är en gemensam plattform där man kan arbeta för visionen om att ge fri kunskap till alla människor i hela världen. Wikipedia är en av de tio största webbplatserna på internet och samlingsplats för hundratusentals människor som bidrar till den fria kunskapen.

Om utbildningen
I januari startar en utbildning på fem i orter i Sverige som går igenom hur man kan använda Wikipedia som ett av verktygen att öka den digitala kompetensen hos bibliotekspersonal och allmänhet. Kursen är en fortsättning på de artiklar och kursmoment som finns på Digiteket. Där har du fått grundkunskaper och är nu redo för mer avancerad redigering och skrivande av artiklar.  

Kursen omfattar två heldagar med en månads mellanrum mellan tillfällena. Ett av målen är att du efter kursen ska ha nya praktiska kunskaper och källkritiska verktyg i den digitala världen. Ett annat mål är att du ska kunna genomföra egna skrivstugor i ämnen som är intressanta både för dig och allmänhet. 

Datum & tid: 4 februari och 3 mars, kl 10-16

Att skriva på Wikipedia är ett sätt att öka sin digitala kompetens. En fördel är att du samtidigt bidrar med kunskap till det stora uppslagsverket.

Anmälan & samarbete
Antal platser är begränsat så först till kvar gäller. Utbildningen är ett samarbete med dessa regioner: Blekinge, Kronoberg, Kalmar och Jönköping.


Förberedelse
Läs igenom artiklarna och gå kursmomenten på Digiteket. Där kommer du bland annat skapa ett användarnamn och konto på Wikipedia. 

Ta med
Bärbar dator om du har tillgång till det. Fundera över vad du vill skriva om och ta gärna med en bok om ämnet som du kan använda som källa.

Bra att veta
Det ingår övningar mellan kurstillfällena så det kan vara bra att planera och sätta av några timmars arbetstid för detta.

Uppföljning
Vi kommer lägga till användarnamn i ett verktyg som heter Dashboard. Allt man gör på Wikipedia sparas genom en versionshantering och Dashboard hjälper oss med statistiken i det här projektet.

Frågor om kursen
Mejla: Contact eller ring 070-717 15 42.

Fika&lunch
Vi står för förmiddags- och eftermiddagsfika. Lunch på egen bekostnad, men vi äter tillsammans om det fungerar att boka bord på något närliggande ställe.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter