Så får vi tingen att tala!

Den 24 september bjuder Skånes hembygdsförbund in till seminarium i Osby kring metoder för att genom film och ljud tillgängliggöra berättelser om föremål för fler.

Tillsammans med nio pilotföreningar, och i samarbete med sex skånska kommuner, har Skånes hembygdsförbund prövat metoder för hur man kan berätta om föremål i film och med ljud för att göra dem angelägna för fler. De har diskuterat vad föremål kan berätta, vilket ansvar man har när man väljer berättelser och hur man kan tänka för att anpassa sitt berättande till olika målgrupper. Föreningarna har lärt sig vad som krävs när man planerar och förbereder sin produktion, hur man med enkel teknik kan filma och spela in ljud, hur man går tillväga för att redigera materialet och slutligen hur man kan göra det tillgängligt digitalt och invid föremålen. De vill nu dela med sig av sina lärdomar till hela hembygdsrörelsen och andra kulturarvsaktörer. Välkomna till seminariet "Så får vi tingen att tala"!

Praktisk information

Anmälan

Senast den 16 september till Maria Casagrande, Contact eller telefon 0709-668210. Anmälan är bindande och betalning sker per faktura. Vänligen uppge faktureringsadress i din anmälan. Ange också eventuella behov av specialkost. Personuppgifter hanteras för administration av dagen.

Kostnad

Seminariet är kostnadsfritt för medlem i förening ansluten till Skånes hembygdsförbund och deltagare i projektet KONTEXT. Kostnad för övriga är 400 kr/person. Förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika ingår.

Åk gärna kollektivt! Tåg från Malmö kl. 07.28 är framme i Osby kl. 08.39. Från stationen i Osby tar det fem minuter att gå till lokalen.

Information och program finns här som pdf.

Program

09.00 Samling, kaffe och filmvisning

09.40 Välkomna/inledning
Maria Casagrande, Skånes hembygdsförbund; Jan Nordwall, Sveriges hembygdsförbund och Karl Magnus Lenntorp, Region Skånes kulturförvaltning.

10.00 Vad ska vi med alla prylar till? Ett samtal om föremålens många betydelser och berättelser
Anna Gullmark, Malmö Museer; Anja Petersen, Kulturmagasinet i Helsingborg; Åsa Bill, Trelleborgs museum; Cecilia Gagge, Bara härads hembygdsförening; Christoffer Sandström, etnolog samt Pia Sander och Thord Kristiansson, Skånes hembygdsförbund.

10.45 Att berätta om kulturhistoria med film
Anette Nilsson, utbildningen "Att berätta om kulturhistoria med film", Högskolan Dalarna; Ingrid Lindberg, projektet "Hembygd 2.0", Bohusläns hembygdsförbund och Maria Casagrande, projektet "KONTEXT - att låta tingen tala", Skånes hembygdsförbund.

11.40 Workshop berättande. Vi prövar olika lustfyllda sätt att berätta om föremål
Under ledning av Henrik Valentin, författare och dramatiker och Ammy Kjellsdotter Åström, Centrum för dramatik Syd.

12.30 Lunch

13.15 Teatertablåer om föremål
Anja Petersen, Kulturmagasinet i Helsingborg; Henrik Valentin, dramatiker och skådespelare och Erika Kortesalmi, skådespelare.

14.00 Boksläpp - Hembygdsrörelsen talar om ting!

14.15 Hur berättar man i film och med ljud?
Representanter från Osby hembygdsförening, Åstorps hembygdsförening, Bara härads hembygdsförening och Röstånga turist- och hembygdsförening visar och berättar.

15.00 Föremålspoesi och kaffe

15.30 Prova på!

16.00 Slut

Seminariet är en del av projektet KONTEXT - att låta tingen tala och arrangeras av Skånes hembygdsförbund. Projektet har stöd från Svenska Postkodstiftelsen och Region Skåne.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter