Kreativa Skåne

Kreativa Skåne är ett årligt evenemang där vi delar ut priser, stipendier och hedersomnämnanden till personer som på olika sätt bidragit till att göra Skåne, och världen, lite vackrare och lite mer miljövänlig.

Evenemanget är ett sätt att uppmärksamma skånska aktörer som gjort kreativa insatser inom design, arkitektur och miljö. Utöver prisutdelningen är Kreativa Skåne också en mötesplats fylld av inspirerande seminarier, mingel och underhållning.

Årets vinnare presenteras den 21 november.

Läs mer och anmäl dig

Priser och stipendier 

Skånes arkitekturpris

Varje år utlyser Region Skåne i samarbete med Sveriges Arkitekter Skåne ett skånskt arkitekturpris som premierar en god byggd miljö i Skåne.

Vinnare av arkitekturpriset 2018 blev HamnOasen i Landskrona. Malmöbaserade STADSTUDIO kammade hem vinsten med juryns motivering ”det mod och kreativitet som präglat projektets aktörer när andra inte vågat satsa är beundransvärt”. 

Region Skåne miljöpris och miljöstipendier

Miljöpriserna tilldelas den/de som varit pådrivande och visat prov på förtjänstfulla insatser inom miljöområdet.

Region Skånes miljöstipendier 2018 gavs till Wermlands nation i Lund och Henning Gillbert. Henning arbetar med initiativet White Monday och Repamera. Wermlands nation är Sveriges första KRAV-certifierade studentförening och arbetar aktivt för ett mer miljövänligt och hållbart studentliv.

Miljöpriset 2018 delades mellan två vinnare, Los Perros Urban Farming och Ett hem att trivas i. Los Perros Urban Farming är en ekologisk odling på två hektar i Västra Skrävlinge. I inredningsstudion Ett hem att trivas i arbetar nyanlända och svenskar som står utanför arbetsmarknaden med inredning och renovering av möbler. 

Region Skånes designstipendier

Region Skåne delar varje år ut två designstipendier, till en etablerad designer och en sistaårselev/nyutexaminerad designer.

2018 års vinnare av designstipendiet för nyutexaminerad designer blev Fabian Svensson Lundmark och hans kakelkollektion Camouflage Tiles. Kollektionen ifrågasätter renhetshetsen i samhället och är ett viktigt bidrag i Skånes långa kakeltradition. 

Malin Busk, grundare av klädmärket HI ON LIFE, fick Region Skånes designstipendium för etablerad designer. Malins kollektioner har satt Skåne på kartan med sin kaxiga design och motreaktion på massproduktion. 

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter