Publicerad: 5 december 2024

Mikromeriter – en pusselbit i Skånes kompetensförsörjning

Under hösten har Region Skåne genomfört en förstudie tillsammans med 17 samarbetsaktörer från näringsliv, kommun, utbildningsanordnare, folkbildning och idéburen sektor för att undersöka mikromeriters potential i Skåne.

Personer står runt bord där de har lagt ut färgglada post-it-lappar.

Mikromeriter är ett nytt sätt att kvalitetssäkra och digitalt dokumentera ett kortare lärande eller moment. Det finns idag ett stort intresse inom EU för mikromeriters potential för kompetensförsörjning, kompetensutveckling och livslångt lärande. Mikromeriter kan minska gapet mellan efterfrågade och tillgängliga kompetenser inom bristyrken och bidra till att bryta könstereotypa yrkesval.   

Den gröna och digitala omställningen som samhället genomgår ställer också höga krav på att företag och organisationer kontinuerligt kompetensutvecklar sin personal. Men för att öka träffsäkerheten i kompetensutvecklingsinsatser behöver de kunskaper och färdigheter som personalen redan har synliggöras och dokumenteras. Skåne i stort skulle också vinna på att kunskaper och färdigheter som individer utvecklat inom till exempel jobb, praktik eller föreningsliv tas tillvara på ett mer strukturerat sätt, och ett sätt att göra detta är genom mikromeriter.  

– Vi har god vana av att identifiera individers informella och icke-formella kompetenser inom folkbildningsområdet. Folkbildningen kan också bidra till korta utbildningsinsatser, så att individer kan fylla på mikromeriter inom områden som arbetsgivare efterfrågar. Vi är vana att göra lärandet konkret och strukturerat utefter där individen befinner sig,  Margareta Clarén, Verksamhetschef Folkuniversitetet

Komplement till befintliga utbildningssystem

Under torsdagen den 5 december träffades alla samarbetsaktörer för en workshop på Media Evolution Center i Malmö. Det finns stor potential i att mikromeriter kan fungera som ett bra komplement till befintliga utbildningsystemen:   

– Alla företag behöver öka sin konkurrenskraft, produktivitet och samtidigt minska sin klimatpåverkan. Här spelar kapaciteten att strategiskt absorbera ny, mogen och billigare teknik en helt avgörande roll. Vi är helt övertygade om att företagen och alla deras medarbetare behöver bli bättre på att hela tiden fylla på med den kompetens som behövs. Oavsett om det är nya, kompletterande eller fördjupande kompetenser ser vi mikromeriter som en viktig pusselbit för en hållbar skånsk industri, säger Joakim Enquist, VD för IUC Syd.

– Vi behöver innovativa metoder och arbetssätt som stärker kompetensförsörjningen och samtidigt motverkar utanförskap på arbetsmarknaden. Mikromeriter har potential att bli ett sådant verktyg. Det finns en enorm potential i att ta tillvara människors kompetenser och öka kvalifikationsmatchningen genom den här typen av samarbeten, säger Henrik Nilsson, Näringslivsutvecklare, Malmö Stad

Mikromeriter

Mikromeriter är en digital dokumentation av ett avgränsat, kortare lärande eller moment. Mikromeriter ses som ett kompletterande verktyg till befintliga system för lärande och validering.

Läs mer om MIMIS – Mikromeriter i Skåne 

Resultaten från förstudien kommer att presenteras under Skånes kompetensforum den 24 januari samt vid två webbinarier. Rapporten från förstudien släpps i februari 2025. Förstudien har möjliggjorts genom medfinansiering av Europeiska Socialfonden (ESF+). 

Senast uppdaterad: 5 december 2024