Vecka 17 - ett sätt för biblioteken att ta en större plats i samtalen om en hållbar värld
Under vecka 17 uppmärksammar flera bibliotek i Norden FN:s 17 globala mål. Vi har ställt några frågor till Ossian Hall, bibliotekskonsulent i Region Västernorrland och kontaktperson för Vecka 17 i Sverige.

Vad är Vecka 17?
Temaveckan Vecka17 är en möjlighet att tillsammans med andra bibliotek uppmärksamma och arbeta med FN:s globala hållbarhetsmål. Konceptet startade i Danmark under 2022 som ett initiativ från Danmarks biblioteksförening och har sedan dess spridits till övriga nordiska länder. Syftet är att öka engagemanget hos allmänheten kring de globala målen, men också att uppmärksamma biblioteken som aktörer i arbetet med dem.
Det innebär inga större krav för att delta utan man behöver endast uppmärksamma de globala målen på ett sätt som passar det lokala biblioteket, med målsättningen att alla ska kunna vara med.
Vart vänder jag mig om jag vill veta mer?
Om du är nyfiken på Vecka17 eller funderar på om ni ska vara med kan du kontakta mig eller Thomas Sture Rasmussen på Danmarks biblioteksförening. Sen finns det såklart massor av bibliotek runt om i Sverige och Norden som man kan höra av sig till om man vill få tips på aktiviteter, eller undrar hur de har lagt upp veckan. Ett annat tips är att kolla in det webbinarium som vi anordnade om Vecka17 på Finlands motsvarighet till biblioteket play och besöka hemsidan för Vecka17.
Vad finns det för fördelar för bibliotek med att delta i Vecka 17?
Idag känns världen osäkrare än på länge och det är något både vi som arbetar på bibliotek och våra besökare känner av. Agenda2030 är en karta för hur vi uppnår social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet och vad vi gemensamt behöver göra för att nå dit. För att inte handfallna åt apati och oro kan arbetet mot gemensamma mål ge en känsla av mening och hopp under en så här orolig tid. Genom att delta i Vecka17 kan biblioteken visa sitt engagemang och arbete för en hållbar framtid och inspirera sina besökare att också engagera sig.
Ett deltagande i Vecka17 har också visat sig öka bibliotekens synlighet i lokalsamhället och överordnade organisationer, och på så sätt bidragit till ökad relevans med nya samarbetspartners och besökare.
Sist men inte minst skulle jag vilja påstå att det både är roligt och intressant att arbeta med de globala målen och fundera kring hur de passar in i våra verksamheter. Målen kan kännas lite överväldigande vid första anblick men så fort man börjar diskutera dem och vilken roll vi kan ha släpper den initiala chocken.
Har du några bra exempel på vad bibliotek har gjort under Vecka 17?
Ett genomgående tema för aktiviteter som varit extra lyckade är att de har gjorts i samarbete med andra aktörer, både inom organisationen och utanför. Det kan vara att bjuda in kommunens energirådgivning till ett samtal på biblioteket eller samarbete med lokala miljöorganisationer för klädbytardagar, föreläsningar eller något annat. Universitetsbiblioteket i Oslo arrangerade shared reading om hållbarhet, något som lyftes som viktigt för den sociala hållbarheten på campus och ett viktigt sätt för studenter att prata om de utmaningar vi står inför. I Akureyri på norra Island anordnade folkbiblioteket skräpplockardagar längs stranden i samarbete med en lokal miljöorganisation, med bokvinster till de som deltog.
Det genomförs en mängd olika satsningar under Vecka17, både stora och små. Jag brukar rekommendera att man tittar på redan planerade aktiviteter och reflekterar över hur dessa passar in i de globala målen. Det kan fungera som en mjukstart för Vecka17 och samtidigt ge möjlighet att fundera över hållbarhetsarbetet på biblioteket.
Om du skulle få önska fritt, hur skulle de svenska bibliotekens arbete med hållbarhet utvecklas framöver?
Hållbarhet kan fungera som en tydligare vägledning och ett stöd i våra verksamheter, både i vardagen och i verksamhetsutvecklingen. Det gäller alla de frågor som är aktuella inom bibliotekssektorn, från beredskap och demokratiuppdrag till mediefrågor och AI-utveckling. Att ha en gemensam ram att arbeta efter skulle kunna vara otroligt värdefullt och bidra till ett mer sammansvetsat biblioteksväsen, oavsett om vi pratar folk, skol eller högskolebibliotek.
Längre in i framtiden skulle jag vilja se ett mer utpekat uppdrag för biblioteken med tillhörande resurser för att utveckla och fördjupa hållbarhetsarbetet i verksamheterna. Frågorna kommer inte att bli inaktuella, och det är viktigt att vi nu positionerar oss som viktiga aktörer. Kanske kommer ett nytt ramverk efter 2030, och då vill jag att biblioteken ska vara redo att ta en ännu större plats i samtalet om en hållbar värld.
Kontakt
-
Anna Åkerberg
Utvecklare bibliotek- E-post: Anna.U.Akerberg@skane.se
-
Ämnesområde:
- Kulturutveckling
- Biblioteksutveckling
Senast uppdaterad: 14 mars 2025