Publicerad: 17 mars 2025

Konst på sjukhus – en källa till stimulans och återhämtning

På Barn- och ungdomssjukhuset i Lund finns många konstverk från Region Skånes konstsamling, flera av dem skapade för just denna plats. Under ledning av Konstfrämjandet Skåne deltog sjukvårdspersonal under 2024 i workshopen ”Att se konst” för att lära sig se och samtala om konst på egna villkor. Nu finns även en broschyr som guidar personal och besökare till konsten på Barn- och ungdomssjukhuset.

”Fjäderblad och glipa” av Curt Asker är ett av konstverken på Barn- och ungdomssjukhuset i Lund. Det är placerat högt uppe i ljusgården. Där svävar fjäderbladet nästan som en drake i vinden. Foto: Helene Toresdotter

I vårdmiljöer kan konsten vara en plats för reflektion och en resurs för både patienter och medarbetare. Precis som på konstinstitutioner kan konsten inom vården användas pedagogiskt för att guida och öppna nya perspektiv.

– Att se och uppskatta konst behöver inte vara svårt eller bara för några få som har läst konstvetenskap, säger Ana María Bermeo, projektledare för konst och hälsa på Konstfrämjandet Skåne, som håller i kursen ”Att se konst”.

Workshopen är speciellt utformad för Region Skånes vårdmedarbetare för att sänka trösklarna till konst och dess tolkningar. Den ska ge verktyg som underlättar för deltagarna att uppleva konst på arbetsplatsen och initiera meningsfulla konversationer med både kollegor och patienter.  

En guide för samtal och reflektion 

I broschyren ”Möten med konsten” presenteras ett urval av konstverken på sjukhuset med beskrivningar och tankeväckande frågor som hjälper betraktaren att se verken ur olika perspektiv. Den ger också tips på hur man kan interagera med konsten, exempelvis genom att betrakta verken från olika vinklar, fundera över materialval eller reflektera över känslorna de väcker.  

Broschyren guidar läsaren, som kan vara medarbetare, besökare eller anhöriga, till egna tankar och förnimmelser.  

– Konst i vårdmiljö bidrar till en omsorg om de som vistas där, genom broschyrens guide så kan konsten öppna upp till en stunds närvaro och medveten reflektion, säger Ana Maria Bermeo. 

En fantastisk idé 

Bodil Lindeborg som är barnkulturansvarig på Lekterapin på Barn- och ungdomssjukhuset i Lund berättar om varför hon tackade ja till att gå kursen.  

– Jag tyckte det var en fantastisk idé. Efter att jag hade gått kursen ”Att se konst” tänkte jag att fler borde få ta del av de insikter och upplevelser jag fick genom den. Broschyren är ett sätt att uppnå det. 

Nu ska broschyren spridas till alla avdelningar i huset för att nå både besökande familjer och medarbetare.

– Alla kan behöva en stunds avkoppling och stimulans genom att utforska konsten som finns här. Jag tror att särskilt vi som är här varje dag lätt blir blinda för miljön och bara går förbi konsten utan att egentligen ha sett den. Nu finns chans att upptäcka den på nytt, säger Bodil Lindeborg.

Fakta - Skånes största konstutställning 

  • Region Skånes konstsamling innehåller närmare 34 000 verk placerade på drygt 100 platser runt om i Skåne, i lokaler som Region Skåne har verksamhet i eller vårdavtal med.
  • Den största delen av samlingen finns inom hälso- och sjukvården som till exempel väntrum, entréer och mottagningar, men även i konferensrum och andra miljöer inom Region Skåne. 
  • Region Skånes kulturförvaltning har gett Konstfrämjandet Skåne i uppdrag att arbeta konstpedagogiskt för att öka förmedling av konstsamlingen.

Kontakt

Senast uppdaterad: 17 mars 2025