Publicerad: 14 oktober 2024

Nominerad till Kulturpaletten 2024: Arena 305 skapar en kreativ och trygg plats för unga

Arena 305 är en av tre verksamheter som är nominerad till Region Skånes Kulturpalett 2024. De erbjuder en plats för unga att uttrycka sig kreativt på. Genom musik, dans, film, foto eller vad de unga som kommer vill själva – här är taket högt för egna idéer.

Medarbetare på Arena 305 är från vänster Cora, Adel, Alice, Heni, Max, Camilla, Birthe, Mattis samt Kati. Foto: Elin J

Arena 305, med adress Lönngatan 30, är ett musik- och kulturhus på 1800 kvm för unga i målgruppen 15–25 år. Här finns fyra fullt utrustade studior för musik, film och DJ, fyra replokaler, en dansstudio, DJ-rum, två scener och ett café.

– Man är välkommen från det år man fyller 15, och man måste inte tvunget vara folkbokförd i Malmö. Det räcker att man har någon sorts förankring till Malmö, det kan vara att en förälder bor här, att man pluggar här eller att man spelar i ett band med en kompis som bor här. För vår och de ungas del är det primära att huset är av, med och för ungdomar, säger sektionschef Birthe Ingves.

Huset är öppet sex dagar i veckan, receptionen är alltid bemannad och några av de nio medarbetarna finns alltid på plats för att hjälpa till med vad det än kan vara. Nästa år firar Arena 305 tjugoårsjubileum, och idag är det drygt 500 inskrivna medlemmar, samt hitintills 20 000 besökare som verkar i huset på olika sätt. Tillsammans med olika samverkanspartners och nätverk är möjligheterna stora för att skapa olika arrangemang. Utöver att använda studior och replokaler kan huset även nyttjas för exempelvis utställningar, arrangemang och releaser – det som händer i huset utgår nästan alltid från vad ungdomarna själva vill. Funkisdisco, karaoke, Youth Pride och olika träffar är bara några exempel.

På scenen i caféet är det open stage varje onsdagskväll, och i huset arrangeras också föreläsningar, workshops och konferenser.

– Vi har både en analog och en digital brevlåda och vi är nogsamma med återkoppling. Vi har veckomöten där vi lyfter vad som har kommit upp, berättar Birthe Ingves.

– Det ska kunna komma in en 15-åring från gatan som har sett huset och säga "Jag har en idé" och då säger vi "Välkommen, absolut! Hur tänker du, hur kan vi ta det vidare?" Våra medarbetare kan användas som bollplank. De har ett coachande förhållningssätt, vi tror på öppna frågor. Svaret finns ofta redan och den unga personen behöver kanske bara lite guidning och vägledning. Vi finns här som backup, inspiratörer och en säker, inkluderande plats med trygga personer.

Mångfald, jämställdhet och inkludering

– Direkt när du kommer in på Arena 305 så möts du med ögonkontakt och en välkomsthälsning av en medarbetare med profilkläder i receptionen. Där och då börjar det byggas en relation genom att man bekräftar den som kommer in genom dörren. Det ska kännas tryggt att veta att det finns Arena 305:are på plats, säger Birthe Ingves.

På Arena 305 är mångfald, jämställdhet och inkludering viktigt. Birthe Ingves berättar:

– Det har alltid varit viktigt att vi är ett inkluderande hus, där en ska känna sig trygg och välkommen. Så vi tar också mandatet att jobba för att bryta normer, här är det kompetensen som räknas, och personen du möter är den som är den viktiga. Till exempel har vi gjort ett aktivt val att se över vem i personalen som gör vad och därmed försöka bryta normerna kring vem som förväntas att göra vad, utifrån kön, funktion och etnicitet som några exempel.

Man kan prova på att använda verksamhetslokalerna två gånger gratis, övrig verksamhet såsom att arrangera eller gå på event är alltid fritt och öppet för de unga. Efter att ha provat på två gånger blir man medlem för 305 kronor för ett år. I det ingår fritt kaffe och te och öronproppar.

– Du ska kunna gå in i caféet och ta dig en kopp kaffe eller te utan att känna dig exkluderad. Du kan snabbt räkna ut att de där 305 kronorna är en investering i dig själv, det är ett utlägg som du snabbt får tillbaka igen.

I medlemsavgiften ingår rätt att boka de olika lokalerna nästan så ofta man vill, så länge de är lediga. Det finns ett digitalt bokningssystem eller så kan man ringa, alternativt komma in och chansa på att det finns plats.

Ett Arena 305-arrangemang med artisten Ozzy. Foto: Mohave

Målsättningen är att vara en attraktiv plats

Även om Birthe Ingves är stolt och glad över verksamheten finns det förstås utmaningar.

– Allting är ju inte en dans på rosor hela vägen och alla hoppar inte högt och går ner i spagat av glädje över "Här kan vi vara hur mycket som helst!" En utmaning är att ungdomar idag är mer pressade och inte mår så bra, det är min uppfattning efter att ha jobbat i många år. Vi kommer i kontakt med psykisk ohälsa, och vi behöver kunna guida och vägleda dem vidare till rätt personer. Det måste finnas en lyhördhet och en delaktighet, och framför allt måste vi ha en nyfikenhet på ungdomar, det är viktigt. Har du inte nyfikenheten så blir det en rejäl uppförsbacke, skulle jag vilja säga.

Hon fortsätter:

– Alla är olika, men detta är viktigt: vi ska vara snälla med varandra, och vi ska vara så förbannat attraktiva att det är mer intressant att vara här än att stå och röka på i gathörnet. Det gäller att vi är en attraktiv motpol samt en trygg och säker plats och har en tydlighet i det genom nolltolerans. Vi har ju ungdomar som är både myndiga och omyndiga.

Arena 305 är en kommunal verksamhet, som huvudsakligen drivs genom skattemedel, men också genom samverkan och stipendier, och det finns alltid hål att stoppa pengar i, säger Birthe Ingves.

– Det finns en otrolig stolthet i att bli nominerad till Kulturpaletten, det visar på att vår verksamhet syns, det är det viktiga. För mig är verksamheten allt, det är ungdomen i fokus. Skulle vi vinna så skulle vi fortsätta utveckla processerna utifrån det där vi ser behov, och också satsa på kompetenshöjning och insatser för mina medarbetare för att kunna hålla den höga standard som vi har, som genererar ett mervärde för den unga vuxna. Kanske det kunde låta oss bara ha en plan A och köra på den, oftast är det ju så att vi alltid måste tänka plan A och plan B, beroende på om vi får beviljade medel eller inte. Det hade varit härligt att kunna gå direkt på plan A!

Text: Sara Reis

Om Region Skånes Kulturpalett

Syftet med Kulturpaletten är att utifrån utvecklingsområdena i Region Skånes kulturplan uppmärksamma verksamheter som arbetar framgångsrikt med målgruppsarbete, publikutveckling och ett inkluderande kulturliv. 2024 har vi fokus på utvecklingsområdet Barn och ungas rätt till kultur och särskilt på unga och unga vuxnas rätt till kultur.

Prissumman är 100 000 kronor. Vilken verksamhet som får priset får du veta den 27 november.

Kontakt

Senast uppdaterad: 14 oktober 2024