• Bild från filmen Outside av regissören Wouter Keijzer, Region Skånes kortfilmspris 2023.

    Bild från filmen Outside av regissören Wouter Keijzer, Region Skånes kortfilmspris 2023.

Wouter Keijzer får Region Skånes kortfilmspris 2023

Filmen Outside utsågs till bästa kortfilm på barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö. Den var en av åtta tävlande filmer om Region Skånes kortfilmspris på 100 000 kronor.

Wouter Keijzer från Nederländerna tog emot priset på barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö vid en prisceremoni. BUFF firar 40 årsjubileum 2023. 

Juryns motivering till vinnarfilmen Outside

”En intelligent och lekfull film om passagen mellan barndomen och tonårstiden. Filmen övertygar genom trovärdigt skådespeleri och en träffsäker gestaltning av vardagens utmaningar och längtan efter något mer.

Juryn imponeras av en genomtänkt komposition av musik, miljö och ett modigt kameraspråk. Med tre färgstarka karaktärer, humor och värme anspelar filmskaparna på klassiska berättelser om vänskap i en film rik på nutida referenser.”

Filmens handling

Filmen handlar om Fynn som tycker att hon är tillräckligt stor och cool för att själv hänga ute i sitt område. Men det går inte helt som Fynn har tänkt sig och problem tornar upp sig längs vägen. En film om att växa upp, göra rätt, och hitta sin plats.

Några frågor till Wouter Keijzer

Kan du bara säga några ord om din film och varför du valde temat eller ämnet för din film?

- Outside är en film om att växa upp och att vilja passa in. Som filmare undrade jag hur man gör när man börjar hänga med vänner, speciellt när det inte faller sig naturligt för en. Så filmen följer en ung flicka som första gången hänger med sina bästa vänner.

Vad betyder det för dig som filmskapare att få ett sådant här pris?

- Att få detta pris är ett erkännande av det hårda arbete som mina skådespelare och mitt team verkligen förtjänar. Jag är så stolt över alla som arbetat med den här filmen och hjälpte mig att skapa denna lilla berättelse. 

Har du någon plan för hur du ska använda prispengarna?

- Prispengarna kommer att användas till produktionen av min nya kortfilm, som förhoppningsvis skulle få premiär på BUFF nästa år.

Har du något annat du vill säga till alla som tittar på din film?

- Jag hoppas att du har kul när du tittar på den och testa att hänga i hörnet, se om du gillar det!

Kort om Region Skånes kortfilmspris

Region Skånes kulturnämnd har instiftat priset för att öka kortfilmens status och betydelse inom området film för barn och unga. Det är i år 18:e gången som priset delas ut. Åtta kortfilmer tävlade om Region Skånes kortfilmspris under den internationella festivalen BUFF 2023. Regissörerna till de nominerade filmerna kom i år från Iran, Israel, Italien, Kanada, Nederländerna, Spanien och Storbritannien.

BUFF medfinansieras av Region Skåne för att stimulera utveckling på det regionala filmområdet med bland annat visningar av film för barn och unga. BUFF gör det möjligt för barn och unga, lärare, producenter, distributörer, filmare, filmpedagoger och andra intressenter att uppleva kvalitetsfilm från hela världen.

Det är BUFF som väljer ut vilka filmer som får vara med och tävla om kortfilmspriset. De sätter samman en kortfilmsgrupp som tittar på många kortfilmer och väljer ut ett urval av dessa som får tävla om priset. En jury utsedd av Region Skåne och BUFF utser pristagare från urvalet. Priset delas ut under festivalen.

Jury för Region Skånes kortfilmspris 2023

Fredrik Sjögren, ordförande Region Skånes kulturnämnd
Tanja von Dahlern, Prefekt på lärarutbildningen vid institutionen för kultur, språk och medier
Ylva Skarsgård, Festivalproducent på Nordisk Panorama
Sarah Olsson, Regissör och producent
Mustafa Al –Mashhadini, Regissör och skådespelare