• Niclas Lendemar, skådespelare på Moomsteatern får Region Skånes kulturpris 2022. Foto: Lars Dareberg

  • Niclas Lendemar i Den Enfaldige Mördaren (2019). Foto: Bodil Johansson

  • Niclas Lendemar i Makt (2017). Foto: Bodil Johansson

Niclas Lendemar får Region Skånes kulturpris 2022

Skådespelaren Niclas Lendemar har en stark scennärvaro och en unik förmåga att förmedla känslor. Han är en förebild för såväl publik som blivande skådespelare. Priset är på 100 000 kronor.

Region Skånes kulturpris premierar en konstnär som bidrar till förnyelse och utveckling av kulturlivet i vid bemärkelse.

Kulturnämndens motivering

Region Skånes kulturpris 2022 lyfter fram en skådespelare med stark scennärvaro och en unik förmåga att förmedla känslor. Han har gestaltat många olika karaktärer, där känslan och inte ordet står i fokus. Samtidigt har han gått i spetsen för att öka representationen på våra scener och är en förebild för såväl publik som blivande skådespelare.

Region Skånes kulturpris 2022 går till skådespelaren Niclas Lendemar på Moomsteatern, som utmanar förutfattade meningar och synsätt och bidrar till scenkonstens utveckling i Skåne och världen.

Kort om pristagaren

Niclas Lendemar är skådespelare och har arbetat på Moomsteatern i Malmö sedan 1996 och bor i Lomma. Han är utbildad inom Moomsteatern och har även gått en skräddarsydd utbildning på Teaterhögskolan i Malmö som gjordes i samarbete med just Moomsteatern.

Niclas den enda skådespelaren med Downs Syndrom som har en fast heltidsanställning på en professionell teater i Sverige. Denna position gör inte bara Niclas unik, utan också till en viktig och uppskattad representant för mångfald inom scenkonsten. I sitt konstnärliga skapande bidrar Niclas till både förnyelse och utveckling av kulturlivet.

En skådespelare med en unik förmåga att förmedla känslor

– Jag blev helt paff, berättar Niclas Lendemar om hur han reagerade när han nåddes av nyheten om att han utsetts till årets Kulturpristagare.

– Jag känner mig väldigt glad, fortsätter han och ler stort.

Niclas, som nuförtiden tillbringar de flesta av sina dagar på Helsingborgs stadsteater, är som gladast när han står på scen och får göra det han älskar – spela teater inför en publik.

Intresse för teater och musik har den snart 50-årige Niclas haft sedan barnsben. Då brukade han gärna uppträda för familj och vänner när det gavs tillfälle.

– Niclas började inte gå förrän han var fyra år, men i samband med det så började han också uppträda vid varje tillfälle han fick, berättar mamma Zsuzsanna Lendemar.

Hela Niclas barndom och uppväxt har präglats av rika kulturupplevelser. Tillsammans med familjen reste Niclas till föreställningar, musikuppträdanden och andra arrangemang runtom i Sverige. I släkten finns dessutom flera som både spelar teater och håller på med musik, så teatern har alltid legat nära till hands för Niclas. Det kom att forma Niclas och hans val av karriär senare i livet. Sista året på gymnasiet gick Niclas en inriktning med fokus på teater.

1996 när Niclas var 22 år gammal, gjorde han sin skådespelardebut på Moomsteatern i Malmö. Den unge mannens talang kunde då möta en större publik. Moomsteatern grundades 1987 av Kjell Stjernholm tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan. Grundarnas vision var att skapa en verksamhet utifrån ett konstnärligt perspektiv med produktioner för en publik och inte en sysselsättning och verksamhet för deltagarna.

Med en roll i den uppskattade föreställningen Grisfarmen, åkte Niclas och ensemblen på turné till bland annat Australien.

– Australien är långt från Europa, säger Niclas.

– Det var spännande att uppträda inför en engelsktalande publik. I Australien tog folk väl hand om oss och jag fick med mig en Australien-flagga hem.

I Grisfarmen och vidare i sin skådespelarkarriär, har Niclas hyllats för sitt unika sätt att gestalta roller. Hans oslagbara förmåga att förmedla känslor till publiken, får honom att sticka ut. Men det är även av andra anledningar som Niclas profilerar sig bättre.

Idag är Niclas den enda skådespelaren med Downs Syndrom som har en fast heltidsanställning på en professionell teater i Sverige. Denna position gör inte bara Niclas unik, utan också till en viktig och uppskattad representant för mångfald inom scenkonsten. I sitt konstnärliga skapande bidrar Niclas till både förnyelse och utveckling av kulturlivet.

– Niclas är Sveriges mest erfarne professionella skådespelare med Downs Syndrom. Genom sitt arbete har han förändrat synen på vad som är möjligt när vi skapar inkluderande teater, säger verksamhetsledare Sandra Johansson vid Moomsteatern.

Moomsteatern har haft en avgörande roll i Niclas liv och karriär. Teatern har gjort det möjligt för Niclas att fokusera på – och utvecklas – inom sitt yrke. Moomsteatern arbetar med skådespelare med och utan funktionsvariationer, på lika villkor med utgångspunkt att det görs scenkonst med normbrytande skådespelare.

– Vi som arbetar med att producera scenkonst har ett ansvar att se till att människorna i samhället finns speglade på våra scener, förklarar Sandra.

– Personer med funktionsvariationer är en samhällsgrupp som konstant stängs ute från gemenskapen. Moomsteatern visar vad som är möjligt och genom våra skådespelares annorlunda uttryck utvecklas scenkonsten. Det är viktigt att de slutar diskrimineras och får lov att ta plats på samma villkor som andra människor.

För Niclas är kollegorna på Moomsteatern och på Helsingborgs stadsteater stora förebilder som inspirerar honom. Niclas beundrar även skådespelarna i Beck-filmerna och han berättar att artisten Ola Salo också är en person han ser upp till. På sitt rum hemma i Lomma, har Niclas sparat autografen han fick av Ola när de träffades för några år sedan.

– Han önskade mig lycka till i min karriär och så började han följa mig på sociala medier, berättar Niclas.

Niclas har fått stor uppmärksamhet för sina rollprestationer genom åren. Bland annat var han med i SVT-dokumentären Kjelles hjältar.

– Jag skulle vilja rikta ett stort tack till Kjell Stjernholm, inflikar Zsuzsanna.

– Kjell har alltid sett Niclas. Och när man ser någon, så händer det något.

2003 gjorde Niclas huvudrollen som Speciell i musikalen Speciells evangelium, en stor produktion med mångfaldsperspektiv där 45 artister från 17 olika nationer medverkade. Att vara en del av en sådan gemenskap ger Niclas ytterligare motivation och självsäkerhet.

– Jag har skådespelartalang. Jag kan ta vilken roll som helst, säger Niclas.

Niclas långa karriär är full av meriter.

2005 gick han vidare till en skräddarsydd utbildning på Teaterhögskolan i Malmö som gjordes i samarbete med Moomsteatern.

Soloföreställningen Jag Niclas som han gjorde tillsammans Jan-Erik Sääf och Nina Gyllensköld 2011 utgick från Niclas egna känslor och livserfarenheter.

2012 stod han på scenen hos Göteborgs stadsteater i Jag vill få vara mamma.

2017 medverkade Niclas i Teater Insites föreställning Studie i kärlek. 2019 vann han publikens hjärtan som huvudrollen Sven i Moomsteaterns Den enfaldige mördaren.

Den 30 november ska Niclas återigen stå på scen i Eslöv. Denna gång för att ta emot sitt pris som Region Skånes kulturpristagare.

– Jag brukar inte vara så nervös. Jag är glad och jag är säker på mina saker, säger Niclas.

Priset känner Niclas är ett kvitto på att det han gjort har varit lyckat och uppskattat.

– Det känns väldigt bra att stå inför en varm publik.

För prispengarna – 100 000 kronor – ska Niclas och familjen åka till London på en kulturresa. Resten ska han spara. Den närmaste framtiden hoppas Niclas att han kan förbli frisk så att han kan fortsätta att spela teater.

Text: Rafaela Stålbalk Klose