Cultural planning - en metod för att fånga platsens själ och lyfta kulturens betydelse för platsens utveckling
Välkommen till ett webbinarium om platsutveckling och kulturens roll i samhällsplaneringen fredagen den 21 mars!
Praktisk information
Datum: 21 mars 2025
Tid: 10:00-12:00
Plats:
Distans , anslut till länken nedan
Anmälan stängd

Lia Ghilardi, expert inom Cultural Planning, avslöjar platsers kulturella DNA genom sin metod Cultural Mapping. Med en etnografisk approach identifierar hon lokala resurser och möjligheter för att skapa attraktiva, inkluderande och innovativa miljöer.
Förmiddagen bjuder på en inspirationsföreläsning med Lia Ghilardi, internationell expert inom ”cultural planning”. Spännande exempel från Skåne visar hur kultur och kreativitet kan lyfta platsutvecklingsprojekt. Avslutningsvis öppnar vi upp för inspel och frågor.
En länk till mötet skickas ut ca två dagar innan. Har du av någon anledning inte fått länken kan du ansluta via länken nedan. Mötet äger rum i Teams fredagen den 21 mars och arrangeras i samarbete med Föreningen för Cultural planning i Sverige.
Anslut till mötet här (microsoft.com)
För vem
Webbinariet vänder sig till till kommuner i Skåne, särskilt kulturansvariga tjänstepersoner, chefer, utvecklare och strateger. Samtidigt är alla med intresse för cultural planning , plats- och samhällsutveckling genom kultur varmt välkomna att delta.
Program
Inspirationsföredrag: Culturally Conscious Place Making (på engelska)
Lia Ghilardi, expert inom kulturellt platsskapande, och verksam i London. Lia förvandlar städer genom att avslöja deras kulturella DNA. Med mer än 25 års expertis inom inkluderande utveckling kartlägger hon essensen av platser – arv, kultur, landskap och social dynamik – för att underblåsa regenerativ placemaking. Hennes visionära tillvägagångssätt förvandlar utmaningar till möjligheter, vilket ger samhällen möjlighet att utveckla den framtid de strävar efter. Lia är en produktiv författare, eftertraktad huvudtalare och coach för samhällsledarskap och inspirerar till fantasifulla och rättvisa förändringar över hela världen. Lia har arbetat både internationellt och i Sverige och är just nu aktuell som expert i ett av teamen som ställer ut på utställningen ”Visions of The Futures We Build”, på Form/Design Center i Malmö.
I sitt föredrag kommer Lia att introducera Cultural Mapping, hennes etnografiska metod för att avslöja en plats kulturella DNA, som hon ser som nyckeln till att frigöra lokal potential för attraktion, innovativ kulturturism och verkligt inkluderande ekonomiska möjligheter. Lia kommer också att dela med sig av nya projekt där hon samlade olika yrkesverksamma – arkitekter, ekonomer, konstnärer, planerare och samhällsledare – för att leverera lösningar på utmaningar som vi står inför idag.
(denna del hålls på engelska)
Gåsebäck är en fest – och du är bjuden!
Ola Jacobson, kulturutvecklare kulturella och kreativa branscher på kulturförvaltningen och Dennis Kerkhof, projektledare för Hplus projektet i Helsingborg.
Ola arbetar kommer ihop med sin kollega Dennis berätta om den process som genomförts ihop med Spacescape i industriområdet Gåsebäck, som idag fylls med kultur och kreativitet. Visionen av hur Gåsebäck utvecklas ska kunna vara föränderlig utifrån de som verkar och bor i området och fortsatt inrymma konstraster, brokighet, kreativitet och historia.
Framsyn genom munkmodellen
Mathias Holmberg processledare, Tomelilla kommun.
Projektet Framsyn genom munkmodellen är en del av ShiftSweden och syftar till att öva lokal föreställningsförmåga i hållbar omställning. Genom praktik och teori från designforskning ska kommunens personal och invånare utveckla metoder som möjliggör framtider som ryms inom det som i Tomelilla kallas munkmodellen (Doughnut Economics).
Kultur på landet 2.0 – med Cultural planning som metod
Jens Olsson, avdelningschef kultur och Sofia Söderberg, projektledare, Hässleholms kommun.
Genom metoden Cultural planning, specifikt mappingdelen i processen, kommer området runt Finjasjön med närliggande samhällen samt Hovdala slott vara i fokus för fördjupad samverkan och tillvaratagande av platsens kvaliteter med utgångspunkt i dess natur- och kulturmiljöer.
Introduktion till föreningen för Cultural planning i Sverige
Sabina Jallow, ordförande i Föreningen för Cultural planning Sverige, landskapsarkitekt och verksam på Malmö Universitet som forskare i urbana studier.
Föreningen för Cultural planning Sverige (culturalplanningsweden.org) är en ideell förening vars syfte är att samla och sprida kunskap om hur ett långsiktigt och lokalt förankrat kartläggningsarbete av platsens kulturella resurser kan stärka kommunens självbild och utveckling. Ett nätverk för de som låter platsspecifika kulturella kvaliteter driva pågående samhällsutveckling.
Avslutande samtal med frågor och inspel (på engelska)
Moderator för dagen är Tinna Harling, processledare, medgrundare Egnahemsfabriken och tidigare planarkitekt på Tjörns kommun, där hon var med och drev arbetet med Cultural planning metoden som en metod för samhällsutveckling.
Simon Roos, Region Skåne står som värd och arrangör i samarbete med Föreningen för Cultural planning i Sverige.
Välkommen!
Kontakt
-
Simon Roos
Utvecklare kommunsamverkan- E-post: Simon.Roos@skane.se
- Telefon: 040-675 37 71
-
Ämnesområde:
- Kulturutveckling
- Biblioteksutveckling
- Startsida
Senast uppdaterad: 10 februari 2025