Fördjupad förståelse av feelgood - två föreläsningar
Som en del i Trelleborgs litteraturfestival bjuder Trelleborgs bibliotek in bibliotekspersonal till två föreläsningar som på olika sätt tar sig an en litterär trend som folkbiblioteken behöver förstå och förhålla sig till.
Insatsen finansieras delvis av Region Skåne.
Program
9:30 Samling, kaffe
10:00 Feelgood-boomen ur flera perspektiv.
Karin Nykvist, docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet.
Sedan några år syns de överallt – feelgoodböckerna. Nya förlag eller imprints skapas, nya författarstjärnor föds, det arrangeras festivaler och priser delas ut. Alla vill plötsligt läsa färgglada böcker om mys på landet och eller om livet i småbutiker, om kärlek med förhinder och om att våga börja om, om familjebekymmer och om gamla hemligheter som röjs. Namn på allas läppar är Emma Hamberg, Ewa Klingberg och Katarina Bivald – eller de översatta författarna Nicholas Sparks, Jenny Colgan och Jojo Moyes. I ett brett föredrag skärskådas det som kännetecknar genren och hur ser dess historia. Varifrån kommer influenserna? Vilka är författarna? Vad är det som lockar läsarna – och hur bidrar de som läser själva till böckernas framgångar? Och slutligen: varför värderas de här böckerna så lågt – om de värderas alls? Flera nycklar finns i de senaste två hundra årens litteraturhistoria – för visst är Stolthet och fördom också feelgood – men också i hur synen på kvinnors läsning under flera sekler påverkat samtalet kring skönlitteratur.
12:00 Lunch
13:00 Feelgood ur ett författarperspektiv.
Caroline Säfstrand, författare
Caroline Säfstrand är en av Sveriges feelgoodförfattare och har sedan 2014 skrivit nio romaner och en fackbok om att skriva feelgood. Hennes böcker kallas ofta för feelgood med sorgkant och kretsar kring familjehemligheter och oväntad vänskap. Hon är flitigt anlitad på bibliotek runt om i landet där hon med sitt föredrag Hemligheter, härligheter och ett budskap mellan raderna berättar om sin egen författarresa och hur den här typen av litteratur – med fokus på karaktärernas inre utveckling lika mycket som den yttre och ett löfte om ett hoppfullt slut – kan göra läsaren mer benägen att förändra sitt eget liv. Caroline har nominerats till bland annat Årets ljudbok på Storytel, Adlibrispriset Årets Feelgood samt Årets Feelgood på Feelgoodfestivalen. Under föredraget kommer hon berätta om sitt författarskap och hur hon halkade in i genren feelgood. Hon nystar också i de ingredienser som gör en roman till en feelgood och ger utförliga tips på svenska och utländska författare i genren.
14:30 Avslutning
Målgrupp
Biblioteksanställda
Praktisk information
Antal platser är begränsat till 90.
Föreläsningarna är gratis. Vi bjuder på fika och lunch.