Bokprovning 2023
Vi är glada att hälsa Svenska Barnboksinstitutet välkomna till Malmö för den årliga Bokprovningen!
Efter Bokprovningen fortsätter programmet med utgångspunkt i Bokprovningens teman. Detta fortsatta eftermiddagsprogram är under arbete.
Program Bokprovning
Vad hände i utgivningen 2022? Statistik, teman och analyser.
Sara Lafolie, bibliotekarie Svenska barnboksinstitutet
Över till sporten: idrott i barn- och ungdomslitteraturen 2022.
Sofia Gydemo, bibliotekarie och kommunikatör, Svenska barnboksinstitutet
Illvilliga barn och illviljan omkring dem. Nedslag i barn- och ungdomslitteraturen 2022.
Peter Kostenniemi, filosofie doktor vid Stockholms universitet.
Om föreläsarna
Sara Lafolie är bibliotekarie vid Svenska barnboksinstitutet med ansvar för den teoretiska samlingen och specialsamlingarna av äldre barnlitteratur. Sara ansvarar även för katalogisering, de teoretiska ämnesorden och skriver Tisdagstipset till Sbi:s sociala medier. Hon har till tidigare Bokprovningar skrivit texter till dokumentationen, arbetat med gästföreläsarna och deras texter samt föreläst på Bokmässan i Göteborg.
Sofia Gydemo är bibliotekarie och kommunikatör på Svenska barnboksinstitutet. Hon ansvarar för insamlingen av barn- och ungdomsböcker, sitter med i redaktionen för barnämnesord samt arbetar med kommunikation. Sofia har vid tidigare Bokprovningar föreläst om bland annat skräck, debutanter, barnämnesord, statistik och övergripande teman i utgivningen.
Peter Kostenniemi, filosofie doktor vid Stockholms universitet. Peter disputerade 2022 med avhandlingen Hemsökt barndom: Bilder av barnet i gotisk barnlitteratur. Hans forskningsområden handlar bland annat gotisk barnlitteratur, barnet som ekonomiskt subjekt och dystopier för barn och unga. För närvarande arbetar han som lärare vid Umeå universitet och påbörjar senare i år en forskartjänst på samma lärosäte.
Eftermiddag: Fortsatt program med utgångspunkt i årets teman för Bokprovningen.
Om Bokprovning
I Bokprovningen presenteras föregående års utgivning av barn- och ungdomsböcker genom statistik och fördjupningar. Bokprovningen har genomförts varje år sedan mitten av 1990-talet. Det gör att det finns ett gediget jämförelsematerial bakåt i tiden, vilket ger en unik och heltäckande översikt över barn- och ungdomsboksutgivningen i Sverige.
Arrangemanget är ett samarbete mellan Region Skåne och Svenska barnboksinstitutet. Det finansieras delvis med medel från Läsfrämjandelyftet.
Målgrupp
Bibliotekspersonal och andra som arbetar läsfrämjande med barn och unga.
Praktisk information
Fika och enkel lunch ingår.