I Osby kommun tillhör vård och omsorg, tillverkning, handel, utbildning, byggverksamhet, med flera, de tio branscher med flest anställda. Branschstatistiken är ett sätt att mäta hur arbetsmarknaden i kommunen ser ut, och den jämförs med hur fördelningen av de sysselsatta i kommunen ser ut, för att få ett grepp om hur jämställd eller jämlik representationen är.
Bland de sysselsatta i Osby kommun är 5 % män och 6 % kvinnor med utländsk bakgrund, medan 46 % är män och 42 % är kvinnor med svensk bakgrund. Utifrån den fördelningen bland de sysselsatta, visar statistiken att den bransch som kommer närmast en representativ fördelning är handel. Sett till övriga branscher finns det tydliga skillnader både beroende på bakgrund och på kön och generellt sett är personer med utländsk bakgrund något mer spridda över branscher än personer med svensk bakgrund.
Kvinnor oavsett bakgrund är överrepresenterade inom vård och omsorg, och många kvinnor med utländsk bakgrund arbetar inom fastighetsverksamhet och uthyrning, fastighetsservice. Kvinnor med svensk bakgrund arbetar förutom inom vård och omsorg, ofta inom utbildning och annan serviceverksamhet. Män med svensk bakgrund är överrepresenterade bland de sysselsatta inom tillverkning, byggverksamhet, jordbruk, jakt och skogsbruk och transport och magasinering. Män med utländsk bakgrund är i övertal inom tillverkning och uthyrning, fastighetsservice.
Den uppdelning statistiken synliggör på branschnivå bör ses i relation till framtida behov av utbildad personal och Skånes kompetensförsörjning. Branscherna vård- och omsorg samt utbildning är branscher som framöver kommer behöva anställa mycket personal. Idag är dessa branscher kraftigt kvinnodominerade, framför allt av kvinnor med svensk bakgrund, och utbildningar inom området har svårt att fylla utbildningsplatserna. Det påverkar möjligheterna till nyrekryteringar, samtidigt som behovet av personal öppnar upp för möjligheter att få fler att göra icke-stereotypa yrkesval för att gå ut i en gynnsam arbetsmarknad. Det kan i sin tur bidra till att öka sysselsättningen och minska könssegregeringen på arbetsmarknaden.