Utbildningsnivån spelar roll för möjligheterna på arbetsmarknaden och för kompetensförsörjningen, så att arbetsmarknadens behov tillgodoses. Utbildningsnivån påverkar även inkomsten, och i förlängningen pensionen. Skåne har en genomsnittligt hög utbildningsnivå, men den varierar över regionen. Högst utbildningsnivå i Skåne har Lund och Lomma
I Helsingborgs stad som helhet har 17 % av invånarna en förgymnasial utbildning, jämfört med det skånska genomsnittet på 16 %. 45 % har en gymnasieutbildning, motsvarande siffra för Skåne är 43 %, och 38 % har eftergymnasial utbildning, jämfört med 40 % i Skåne som helhet. Helsingborgs stad ligger med andra ord nära det skånska genomsnittet, men det finns samtidigt strukturella skillnader som framträder när utbildningsstatistiken bryts ner på kön och bakgrund.
I Helsingborgs stad har kvinnor med svensk bakgrund kommunens högsta utbildningsnivå, med 43 % som har eftergymnasial utbildning som högst utbildning. Män med svensk bakgrund och kvinnor med utländsk bakgrund har eftergymnasial utbildning i ungefär lika stor utsträckning, och män med utländsk bakgrund kommer snäppet efter. Statistik över vilka det är som har förgymnasial utbildning som högsta utbildning gör dock att skillnader beroende på bakgrund tydligt framträder. Bland kvinnor och män med utländsk bakgrund har 24 respektive 22 % förgymnasial utbildning som högsta utbildning, jämfört med 17 % av män med svensk bakgrund och 12 % av kvinnor med utländsk bakgrund. Helsingborgs stad skiljer sig något mot andra skånska kommuner, där det oftare är män med svensk bakgrund som i betydligt lägre utsträckning har eftergymnasial utbildning jämfört med både kvinnor med svensk bakgrund och kvinnor och män med utländsk bakgrund.
Men även om kvinnor och män med utländsk bakgrund har eftergymnasial utbildning i nästan lika hög utsträckning som män med svensk bakgrund, har de en betydligt lägre sysselsättning, vilket innebär att utbildningsnivå inte speglar arbetsmarknaden. Det gäller även särskilt för gruppen kvinnor med utländsk bakgrund med eftergymnasial utbildning, som förvärvsarbetar i minst utsträckning i kommunen samtidigt som de har eftergymnasial utbildning i något högre grad än män med utländsk bakgrund och i nästan samma utsträckning som män med svensk bakgrund. Det här bör ses som en potential och en outnyttjad resurs för Helsingborgs stad, då det finns stora möjligheter till att bättre utnyttja den kompetens som finns i befolkningen och på så sätt få upp sysselsättningen och därigenom öka skatteintäkterna.